2022. március 01. | 11:23

Súlyos csapás ez a vállalat számára.

A világ legnagyobb autógyártójának számító Toyota bejelentette, hogy kedden ideiglenesen felfüggeszti a termelést valamennyi hazai üzemében, miután az egyik beszállítóját gyaníthatóan kibertámadás érte. A nem túl hosszúra nyújtott leállás 14 japán gyárat és 28 gyártósort érint.

A műanyag és elektronikai alkatrészeket szállító Kojima Industries szóvivője beszélt arról, hogy a cég számítógépes rendszerében kibertámadásra utaló meghibásodást fedeztek fel az informatikusok – nem sokkal azután, hogy Japán támogatásáról biztosította azon országokat, melyek az ukrajnai invázió miatt gazdasági szankciókat jelentettek be Oroszországgal szemben. A támadás mögött álló személy vagy csoport kiléte egyelőre nem ismert, így az indíték sem tisztázott.

Toyota logó

Az incidens árthat a Toyota azon törekvéseinek, hogy visszatérjen a normál menetrendhez a januári és februári gyárleállások után, amelyek a chiphiány és a járvánnyal kapcsolatos zavarok miatt következtek be. A cég igyekezett felpörgetni a termelés volumenét, hogy pótolja a kieső munkaórákat és kielégítse az autók iránti növekvő globális keresletet.

A Toyota januári termelése 15 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, mivel Kínában és Észak-Amerikában is akadozott az autógyártás az év első két hónapjában. A bekövetkezett zavarok miatt a cég a rövid távú termelési célját a korábbi 9 millióról 8,5 millió járműre csökkentette.

A mostani leállás a Toyota reményei szerint nem lesz hosszú életű, a tervek szerint nagyjából 24 óráig fog tartani.