2024. június 07. | 13:17

Az elmúlt időszakban valamennyi japán autógyártónak felül kellett vizsgálnia az elmúlt 10 évben bemutatott autóinak tanúsítványait.

Több más autógyártóhoz hasonlóan a Toyota is feltárt néhány a japán tanúsítási folyamatoknak nem maradéktalanul megfelelő esetet, amelyen túlnyomó része már gyártásban nem lévő modelleket érint. A gyártásban lévő modellek közül valamennyi a japán belpiacra készülő, japán szabványok szerint készült és minősített, Japánban gyártott modell, a történtek, amelyekért a Toyota igazgatótanácsának elnöke, Akio Toyoda személyesen kért bocsánatot, Európában forgalmazott modellt nem érint.

Kommentárjában Akio Toyoda kiemelte, hogy a modellek felülvizsgálata során a Toyota minőségi, biztonsági vagy egyéb problémát nem tárt fel, az autók tökéletes biztonsággal használhatóak, a probléma a vállalat tanúsítási folyamatait érinti, egyben ígéretet tett arra, hogy ezeket a legrövidebb határidőn belül felülvizsgálják, hogy maradéktalanul megfeleljenek a japán előírásoknak. Ennek megtörténtéig a kizárólag Japánban, a japán piac számára gyártott modellek gyártását és szállítását felfüggesztik.

Akio Toyoda emellett kifejtette azt is, hogy a kérdést a Toyota rendkívül komolyan veszi, egyben ugyanakkor lehetőségként tekint is rá, hogy valamennyi folyamatot teljeskörűbben átvizsgáljanak, és azonosítsák az okokat, valamint gondoskodjanak olyan új folyamatok felállításáról, amelyek garantálják, hogy a hasonló esetek megelőzhetőek legyenek a jövőben. A vezető emellett ígéretet tett arra, hogy a felülvizsgálat eredményéről annak lezárultával részletes tájékoztatást tartanak.

„Több más európai országhoz hasonlóan a magyarországi sajtóban is tévesen jelent meg a hír, hogy a tanúsítási probléma Európában forgalmazott modellt is érint. A félreértés oka vélhetően az, hogy a Toyota Japánban is forgalmaz Yaris Cross néven autót, ez azonban a japán piac számára fejlesztett, Japánban gyártott és kizárólag a japán piacon forgalmazott modell. Az Európa számára Európában fejlesztett, Franciaországban gyártott Yaris Cross-t, amely most mutatkozik be modellfrissített változattal, a fenti kérdés tehát egyáltalán nem érinti. Ettől függetlenül a Toyota sajnálja a történteket, és minden szükséges intézkedést megtesz, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben, még akkor sem, ha ez a kérdéses, a japán piacra fejlesztett és kizárólag ott értékesített autók biztonságos használhatóságát semmilyen tekintetben nem érinti” – avat be Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs vezetője.

Toyota