hétfő - 2022. november 28.
3.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kiderült, ki nyerte el a magyar autópálya-koncessziót a következő 35 évre

2022. május 06. | 15:32

A tervek szerint a teljes gyorsforgalmi úthálózat kétharmadát fogja a koncesszor üzemeltetni.

A Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg a magyar autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre, közölte a Magyar Építők. A magyar cégekből álló konzorciumba Mészáros Lőrinc érdekeltségei adják az elvárt tőkeerőt.

A győztes pályázó nevét Rogán Antal jelentette be egy pénteki sajtóbeszélgetésen, de az ajánlatok elbírálásának összegzése már korábban megjelent az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben. A miniszter közlése szerint a Themisnek 317 kilométer új utat kell építenie 2032-ig bezárólag, emellett 265 kilométer hosszan sávbővítést kell végeznie.

Főként a nemzetközi tranzitforgalom által érintett utak kerültek be a koncessziós szerződésbe, ami bővíthető lesz, ha az M5 és M6 autópályák szerződései lejárnak, tette hozzá a tárcavezető. Évi bontásban a koncessziós díj – jelenértéken számítva – kilométerenként 95,2 millió forint. A tervek szerint az útfejlesztések elvégzése után a teljes gyorsforgalmi úthálózat kétharmadát fogja a koncesszor üzemeltetni.

Autópálya-matricát vásárolnál kényelmi díj nélkül? Ezen az weboldalon ezt is megteheted!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!