szombat - 2023. április 01.
11.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kiderült, ki versenyezhet jövőre Michelisz csapatában

2020. december 20. | 14:48

Tegnap este élőben volt követhető a Facebookon az a videópremier, amiből kiderült, ki lett a kiválasztott, aki jövőre a M1RA színeiben versenyezhet egy egész szezonon keresztül.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt Michelisz Norbert beírta magát a magyar autósport történelemkönyvébe, amikor a szezonzáró futamot az ötödik helyen befejezve túraautó-világkupa győztes lett. Aki ismeri és követi Norbi munkásságát, az tudhatja, hogy pályafutása a kilencvenes évek végén a szimulátor üléséből indult, és innen futott be egy mesébe illő, drámákkal és nehézségekkel teletűzdelt karriert, egészen a WTCR bajnoki címig. Saját sikerein felbuzdulva született meg a gondolat, hogy megadják másoknak is azt a lehetőséget, ami neki megadatott.

A gondolat realizálódott, amikor meghirdették a Hungaroring E-sport bajnokságot a RaceRoom platformján, ahová bárki ingyen nevezhetett, az egyetlen kikötés az volt, hogy magyar állampolgár legyen. Norbiék elsődleges célja az volt, hogy olyan fiatal tehetségek is lehetőséget kapjanak, akiknek az egzisztenciális vagy családi körülményei egyéb esetben nem tennék lehetővé azt, hogy versenyautóba ülhessenek. Végül ez az online széria olyan sikeres lett, hogy majdnem ötezren indultak, közülük került ki az ötödik forduló végére az az öt fiatal, akik a #nextmichelisz tehetséggondozó utolsó kiválasztási szakaszához érhettek. Aki ebben sikeres, 2021-ben egy teljes szezont teljesíthet Michelisz Norbi versenycsapatánál.

Nem volt elég azonban a bajnokság TOP szekciójába kerülni, ugyanis az öt döntőst egy nagyon összetett és speciális felmérésnek vetették alá Bári Dávid, a M1RA csapatfőnökének és Matics Zsolt, a Fit4Race program alapítójának közreműködésével. A folyamat nem csak fizikálisan, de mentálisan is rendkívül megterhelő volt a fiatalok számára, ahol kimozdítva őket a komfortzónájukból a maximumot kellett nyújtaniuk, hiszen ezen a szinten már tényleg komoly tétje volt a dolognak.

„Sokuknak most láttuk először az arcát, most láttuk őket fizikálisan, hogy sportoló alkat, bírni fogja-e fizikálisan ezt a stresszt, milyen személyiség?” - mondta Bári Dávid.

A végső selejtező során kiderült, hogy autóversenyzővé válni egyáltalán nem könnyű folyamat, és bizony akár a legkisebb hiba is végzetes következményekhez vezethet.

„Bármennyire érdekes vagy furcsa, nem biztos, hogy miután megismeri valaki ezt a világot, az a válasza, hogy igen, autóversenyző akarok lenni...mert rengeteg olyan oldalát és áldozatát nem ismerik a hétköznapi emberek és a szimulátor versenyzők is az autóversenyzői létnek, ami azért nehéz, ami küszködés, ami személyiségfejlődés és amin át kell menni és erre nem biztos, hogy mindenki alkalmas” - mondta Michelisz.

Mindannyiuk rendkívül tehetséges és ügyes volt, de végül Báldi Gergő, az E-sport Bajnokság győztese ugrotta meg a döntőt. Gergő 2010 óta szimulátorozik, amikor is egy bajnokságban Norbi ellen versenyezhetett. Ekkor határozta el, hogy egyszer ő is autóversenyzővé szeretne válni. Most itt van előtte a kivételes lehetőség, mi izgatottan várjuk, mit hoz számára a 2021-es szezon.

A kiválasztás izgalmas és olykor drámai pillanatait pedig itt tekintheted meg, ha eddig nem láttad volna.

Kép: M1RA

Lehet-e jobbról előzni az autópályán? Elektromos autózás: a töltési idő drasztikus csökkentése a következő szint?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!