2020. január 30-án a WHO különleges ülést tartott Genfben a Kínából, Vuhan városából induló influenzaszerű járvány, a koronavírus-járvány terjedésének okán. Már az ülés megkezdése előtt érkeztek nyilatkozatok, melyekben szabadkoznak a WHO képviselői, hogy nem nyilvánították már egy héttel korábban fokozott vészhelyzetnek az ügyet. A vírus 2019. december 12-én jelent meg először, emberben korábban még nem azonosították. Azóta több mint 7800 fertőzött pácienst jelentettek és ezek közül 170 halálos kimenetellel zárult.

A kínai-orosz határt több ezer kilométer hosszában teljesen lezárták, a nemzetek evakuálják polgáraikat az érintett területekről, és számos kereskedelmi csatorna, sportesemény, repülőjárat kényszerült leállásra. A betegség már Németországban is felütötte a fejét, bár jóval kisebb számban, mint Kínában és közvetlen közelében. Amerika, Ausztrália, Oroszország és Japán is rendelkezik a szintetizált vírussal így jó esély van a vakcina gyors megtalálására, a jelenleg használt antibiotikumokra azonban nem reagálnak a betegek. Mivel az Alapjárat.hu egy autós érdekeltségű oldal, ennél mélyebben nem részleteznénk a vírus jelenlegi helyzetét, számos információt találhatsz a neten, ha érdekel. Azonban mi sem mehetünk el szó nélkül a vészhelyzet mellett, ezért következzen néhány jótanács, hogy miképpen kerülheted el az esetleges fertőzést.

Az első nagyon fontos dolog, hogy ne vedd félvállról a helyzetet, a koronavírus lappangási idő alatt, tünetek nélkül is fertőz, ráadásul cseppfertőzéses úton, így sosem zárhatod ki 100%-os biztossággal, hogy érintkeztél-e fertőzött személlyel.

Nagyon fontos a napi többszöri kézmosás, a kézfertőtlenítő kendők, és gélek használata. Ezek párszáz forintos tételek, melyeket patikákban, drogériákban, és gyakorlatilag a legtöbb bevásárlóegységben is megtalálsz, számos különböző illattal, színnel, kiszereléssel ellátva, így a legkisebb retikülbe való flakontól a műtőkben található több literes egységekig minden szitura és élettérbe helyezhetsz belőlük egyet. Igazi parásoknak még a gyógyszertárakban és drogériákban kapható latex és más kellemesebb anyagú gumikesztyű is opció lehet, annak viszont hátránya h sok szemét termelődik utána és cserélgetni kell viszonylag sűrű időközönként.

Próbáld meg kezeidet távol tartani az arcodtól, tudom ez egy gyakorlatilag szinte kivitelezhetetlen feladat, hiszen napjában akár 100-or is emelhetjük kezünket az arcunkhoz, úgy hogy észre sem vesszük, azért ha észreveszed magad, nem árthat az önuralom!

Hordj műtős maszkot! Amiből mellesleg már egészen jól dizájnolt darabok is léteznek, de a klasszikus korházas is tökéletesen teszi a dolgát. Természetesen nem kell éjjel nappal egy antiutópikus katasztrófafilm éreztét kelteni, de ha sok ember közé készülsz, főleg ha turisták által kedvelt övezetbe, mindenképpen vegyél maszkot, hiszen akaratlanul is rengeteg emberrel fogsz érintkezni.

Természetesen a saját immunrendszered erősítése és védelme is nagyon fontos, ha nem szeretsz, vagy nem tudsz súlyos ezer forintokat otthagyni a boltban mesterséges vitaminokért, fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, és hidd el a nagyi jól bevált trükkjeinek igazát, gyömbér, citrom, méz, fokhagyma! Mind olyan elemeket tartalmaznak, amelyek segítenek, leküzdeni a testedet támadó kis vírusmolekulákat!

Az utolsó fontos dolog a megelőzésben, hogy amint gyanús tüneteket produkálsz, fordulj orvoshoz, még akkor is, ha nagyon nem érsz rá, és kedved sincs ott ülni órákat. Hidd el, jobban jársz, ha időben észreveszik, ha pedig vaklárma, akkor legalább nyugodtan helyezheted fejed pihepuha párnádra éjszaka.

Persze, persze az eddig elhangzottak mind szép és jó, de ha minden élethelyzetben az összeset próbálod érvényesíteni, már levegőt sem fogsz venni a végén. Persze megéri biztosra menni, de van ahol nem kivitelezhetőek egyes lépések. Következzen tehát egy rövid tanács arra is, hogy mikor milyen elővigyázatossági lépést érdemes tenni.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a tömegközlekedési eszközökön erősen ajánlott a kesztyű és a maszk használata. Nem hinném, hogy kellene, részletezzem miért, sok ember, sok hapci, sok kuc-kuc és már kész is a fincsi koronavírus leves légnemű verziója, amelyet szádon és orrodon keresztül korlátlan mennyiségben szipákolsz be ha nem szűröd meg valamivel. Fujj.

Mondhatod, hogy áhh én csak car sahringet és közösségi eszközt használok, mint a MOL Limo vagy a DriveNow. Ezek nevében már benne is van a megoldás, share mint megosztás és közösségi. Ebből egyenesen adódik, hogy ahogy magát az eszközt, azzal együtt a vírust is megosztják az emberek. Megfogják a kormányt, kicsi zárt térben tüsszentenek, köhögnek, és a többi és a többi. Ezekben az esetekben is ajánlatos a kesztyű és maszk használata, ha pedig te kerülsz a volán mögé, érdemes azt egy fertőtlenítő kendővel áttörölni használat előtt, főleg ha épp nincs nálad kesztyű.

Aztán jöhet a saját autód. Tél, van, hideg, „fűtünk, mint állat” a kocsikban is. A meleg levegő pedig remek táptalaj a vírusoknak, szeretnek langyos mediterrán hőmérsékletben úszkálva ténykedni. Mivel kiszállsz a kocsidból, és hozzáérsz dolgokhoz, benne van, hogy autódba is behordozod a kórokozót. Természetesen a saját kocsidban indokolatlan a maszk és a kesztyű használata, a kormányfertőtlenítést mindenképpen ajánlom, valamint sose fűts úgy, hogy legalább előtte nem keringettél át a rendszeresen friss levegőt. Ha bírod és teheted, inkább húzd le egy kicsit az ablakot is menetközben, így megfelelően tud cserélődni az esetlegesen szennyezett levegő a kocsiban. Minden autóban beállíthatod, hogy belső levegőt keringessen, vagy friss beáramlót használjon, mindenképpen az utóbbit válaszd. Vannak már egészen szagtalannak, vagy elviselhető szagúnak mondható fertőtlenítő sprayk, azzal sem árt átfújni néha a felületeket, főleg azokat melyekhez hozzáérsz.

Végül, de nem utolsó sorban az otthonod és a munkahelyed, ne légy rest kezet mosni és létszámtól függően a kellő mértékben fertőtleníteni a munkahelyi és az otthoni felületeket is. Szellőztess sokat, és ne tartogasd otthon a szennyesed túl sokáig, főleg akkor ne, ha tömegközlekedsz.

Nos, remélem tudtam hasznos információkkal szolgálni, és egyetlen kedves olvasót sem ér utol a kínai kórság. Kórokozó és betegségmentes kilométereket mindenkinek!