Könnyen forgalmi dugót okozhatnak az önvezető autók

Frissítve:
2019-10-18, 11:33

Akár levelek, vagy műanyag zacskók miatt is megállhat a jármű.

Társszerző: Hajdu Balázs

Komoly közlekedési fennakadást okozhatnak az önvezető autók. Egy friss kutatás szerint a járművek egy teljes város forgalmát megbéníthatják, mivel a beépített funkciók miatt az autók megállnak, ha hétköznapi akadályokkal találkoznak az utakon. Többek között faleveleket, műanyag zacskókat, valamint sirályokat is említ a tanulmány.

forgalmi dugó
Komoly fennakadást okozhatnak az automatikusan megálló önvezető autók

A vizsgálatba szoftverfejlesztőket is bevontak, akik rávilágítottak arra, hogy extrém időjárási problémák is közlekedési káoszt okozhatnak. Ezeket a problémákat az autók tesztelése során még kiküszöbölhetik. Ha ez nem sikerül, akkor akár előfordulhat az is, hogy ugyanazon a napon, ugyanazon az útszakaszon „fagy le” az összes önvezető autó.

„Egy csendes technológiai és közlekedési forradalom küszöbén állunk. Az automatizált navigáció és a digitális irányítás technológia lehetőséget ad a közlekedésirányítás megreformálására, a közlekedésbiztonság javítására, a forgalmi dugók és a légszennyezettség csökkentésére. Emellett segíthet olyanoknak, akiknek problémát jelent a közlekedés. Éppen ezért szeretnénk kidolgozni a megfelelő szabályozásokat, hogy mindenki a lehető legbiztonságosabban vegye igénybe a technológiát” - mondta George Freeman, a jövő közlekedéséért felelős brit miniszter.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2020. június 09.
A technológia közel sem tökéletes.
2019. március 21.
Őrült találmánynak titulálta az amerikai elnök a vezető nélküli járműveket

További hírek