2023. április 17. | 13:51

Az utóbbi időben több közutas halt meg feleslegesen a figyelmetlen autósok miatt.

április 18-án, tehát kedd reggel konvoj indul el az M0-s autóúton. Ebben összesen 21 munkagép fog részt venni és rendőri kíséretet kapnak a teljes szakaszon.

A Magyar Közút Nonpforit Zrt. munkagépei ezek, amik egyébként a vállalat szigetszentmiklósi mérnökségéről indul majd el reggel 9-kor. Céljuk az alacskai pihenőhely lesz, útjuk viszont jelképes.

A munkavégzés közben elhunyt közutasokra emlékeznek így kollégáik, ezért a konvoj minden munkagépén fent lesz egy-egy név. Ezért is lesz 21 ilyen jármű kint, mivel 2000 óta ennyien haltak meg munkavégzés közben, jellemzően a figyelmetlen autósok miatt.

Legutóbb makói autópálya mérnökségük egy 41 éves tagja hunyt el egy szerencsétlen balesetben. Akkor is egy figyelmetlen kamionos hajtott be szinte fékezés nélkül a munkaterületre, ahol árokba borított egy teherautót.

A teherautó fülkéjében ragadt a férfi, aki meghalt, mire a mentők kiértek. Az elhunyt férfit a napokban temetik el, rá is emlékeznek majd a menet során.

A Magyar Közút által szervezett megmozduláson egyébként nem csak egy felvonulásra kerül sor. Bemutatnak majd egy olyan eszközt is, amellyel remélhetőleg a jövőben elkerülhetőek lesznek ezek a balesetek.

A tervek szerint egy komplett munkaterület jelző és védő rendszert fognak bemutatni. Emellett több módszerrel is szeretnék felhívni az autósok figyelmét arra, hogy vezessenek óvatosabban, mert sokszor nem csak ők vannak az úton.

Korábban egyébként egy videóban már foglalkoztunk azzal, hogy a figyelmetlen autósok miatt mennyire veszélyes munkaterületek lettek a közút munkabázisai.

Magyar Közút

Magyar Közút