Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kötelező biztosítás: 1,1 millió autóst szorít a befizetési határidő

2020. február 21. | 09:02

Nem érdemes halogatni a befizetést, jobban jár az, aki gyorsan letudja a dolgot.

Csipkedniük kell magukat azoknak az autósoknak, akiknek továbbra is január elsejei évfordulós a kötelező biztosításuk, ugyanis az idei szökőévben a 60 napos díjfizetési haladék nem március 1-jén, hanem február 29-én jár le.

Ez azt jelenti, hogy az érintett autósoknak legkésőbb február 28-ig rendezniük kell az esedékes díjrészletet, a befizetést péntek estig kell eljuttatni a biztosítóhoz. Magyarországon 1,1 millió autós – köztük több mint 700 ezer személyautó-tulajdonos – rendelkezik január elsejei évfordulós biztosítással.

A díjbefizetés módja sem mindegy, figyelmeztet Papp Lajos, a FBAMSZ Gépjárműszekciójának elnöke. A csekken történő befizetést (akárcsak a bankkártyás fizetést) szerdáig le kell tudni, mivel az átfutási idő több napot is igénybe vehet. Aki késlekedik, az jövő hét péntek délutántól már csak személyesen tudja befizetni a kgfb díját a biztosítónál. Ugyanakkor nem érdemes halogatni a befizetést, mert komoly fejfájást okozhat a pénteki rövidített nyitva tartás, ráadásul az ügyfélszolgálati irodák egy részében nem működik pénztár.

A biztosítók arra is figyelmeztetnek, hogy a későn kapcsoló autósok nem hivatkozhatnak arra, hogy a befizetési határidőről nem kaptak értesítést, annak észben tartása ugyanis az ő felelősségük a szabályok szerint.

A késedelmes autósnak egyébként nagyon komoly retorziókkal kell számolnia:

  • a díjjal nem fedezett időtartamra – több mint két hónapról beszélünk – fedezetlenségi díjat kell fizetnie, aminek mértéke 2020-ban személyautóknál - teljesítménytől függően – naponta 510-1140 forint, teherautóknál pedig elérheti a napi 3940 forintot.
  • ugyanannál a biztosítónál kell újra megkötnie a szerződést az adott időszakra, ráadásul a türelmi időre járó díjat is le kell rónia,
  • a biztosítás összegét a teljes éves időszakra ki kell csengetnie, mégpedig azonnal.

Aki tudja, hogy hosszabb ideig nem fogja használni az autóját, annak érdemes ideiglenesen kivonatnia a forgalomból a járművét, ugyanis csakis ebben az esetben nem kellene biztosítási díjat fizetni az álló gépjárműre.

Ingyenes elektromos buszjáratot indított a madridi önkormányzat Top 10 legmegbízhatatlanabb autó 2019-ben

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!