2023. január 25. | 14:56

Az autót vezető nő kicsit homályos magyarázatot adott tettére.

Még 2022 októberében történt az eset, és a Győri Járási Ügyészség még csak most emelt vádat azzal a 25 éves nővel szemben, akinek életveszélyes mutatványát egy kamera is felvette. Egy vasúti átjárón haladt át az egyik lehető legszabálytalanabb módon.

A reggeli órákban autózott egy Csorna melletti településen, amikor magyarázata szerint a szemébe sütött a nap. Már az eleve érdekes, hogy ilyen helyzetben nem lassított le, hanem a gyenge látási viszonyok ellenére stabil sebességgel tovább hajtott.

A napfény miatt azt sem látta meg időben, hogy egy lecsukott sorompós vasúti átjáró felé tart, amiben a fényjelzés is tiltotta volna az áthaladást. Ezek tetejében még a vonat is érkezett, szerencsére alacsony sebességgel az átkelő irányába.

Ezeket a fiatal nő mind kihagyta a napsütés miatt és a csukott sorompót letörve átrobogott az átjárón a közeledő vonat előtt. A videón az látszik, hogy még a sorompó tönkretétele után sem lassít érdemben, mintha azt sem vette volna észre.

Tette következménye képpen az átjáró biztonsága lecsökkent, viszont a vasút munkatársai hamar kiértek és egy órán belül megjavították a letört sorompót. Az áthajtás meglepően alacsony, csupán 30 ezer forintos kárral járt, azonban egy biztonsági berendezésről beszélünk.

Emiatt a vádlottal szemben az ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat. Az eset következtében a vonat vezetőjének nem kellett lassítania és senki sem sérült meg végül.

Az ügyészség részéről a vádemeléshez tartozó büntetési tétel egy évig terjedő szabadságvesztés. A nő további sorsáról várhatóan a Csornai Járásbíróság fog dönteni majd.

Magyarországon egyébként egy ideje igen magas számban fordulnak elő vasúti átjáróban történt balesetek, ezért kiemelt figyelmet érdemel a téma. Emiatt az utóbbi időben a büntetési tétel is magasabb lett az átkelőkhöz köthető vétségek és szabálysértések esetében.

A témával kapcsolatban egy videóban foglalkoztunk részletesebben:

Magyarország Ügyészsége