Magyarországon is bevezeti karbonsemlegesítési szolgáltatását a Shell. A honi autósoknak így lehetőségük nyílik arra, hogy a megvásárolt üzemanyagok által okozott környezetterhelést megtérítsék. A vállalat erdővédelmi projekteket támogat a befolyt pénzből.

A Shell magyarországi töltőállomásain május elejétől lehet kérni a karbonsemlegesítési szolgáltatást, literenként 6 forintért. Ez azt jelenti, hogy az autósok 40 liter tankolásakor 240 forintért tudják ellensúlyozni az üzemanyag felhasználása során keletkező szén-dioxidot. Az üzemanyag-forgalmazó cég a szolgáltatási díjakból úgynevezett karbonkrediteket vásárol erdővédelmi projektekben, melyek semlegesítik a megvásárolt üzemanyagból származó karbonkibocsátást.

Hogyan lehet hozzájárulni a megvásárolt üzemanyagból származó karbonkibocsátás kompenzálásához?

  1. Tankolj minőségi Shell üzemanyagot.
  2. Fizetéskor jelezd, hogy igénybe vennéd a karbonsemlegesítési szolgáltatást.

Ezzel jó tisztában lenni: ha fizetéskor használod a ClubSmart kártyádat, akkor a szolgáltatás díját a Shell 2021. június 6-ig átvállalja. A promóciót azonban nem veheti igénybe az, aki vásárlása ellenértékét euroShell, Esso vagy DKV üzemanyagkártyával fizeti, illetve aki vásárlásáról áfás számlát kér.

„A befolyó összeget olyan programokba fekteti a vállalat, amelyek célja, hogy a keletkező üvegházhatású gázok elnyelésében szerepet játszó ökoszisztémák védelmét, helyreállítását és létrehozását támogassák” – Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Zrt. Magyarországért és Szlovéniáért felelős értékesítési menedzsere a társaság keddi online sajtótájékoztatóján.

„A Shell világszerte hajt végre, illetve tervez további befektetéseket, amelyek egyebek mellett a mocsaras, füves és mezőgazdasági területek védelmét, valamint a természetes erdővédelmet szolgálják. A cég kizárólag olyan megoldásokat választanak, amelyek a legjobb minőségű semlegesítést jelentik. A programba magyarországi projektek is bekerülhetnek, ha lesznek olyanok, amelyek megfelelnek a legmagasabb minőségű szabványoknak” – tette hozzá Bujdosó Andrea.

Kapitány István, a vállalat globális alelnöke elmondta, hogy a Shell karbonsemlegesítési szolgáltatása 15 országban elérhető, például Németországban, Ausztriában, Kanadában, Dániában, és Magyarország után újabb országokban vezetik majd be. A program összesen 4 millió tonna szén-dioxidot váltott már ki, ami mintegy 8 millió fa szén-dioxid-megkötési képességével egyenértékű, jelezte az alelnök.