2023. május 25. | 09:28

Azt is elmondta, hogy a sajtó nem kérdezte meg a MÁV-Volán csoportot, ezért tisztességtelen volt a hír az ott dolgozókkal szemben.

Korábban mi is megírtuk, hogy műszaki állapota miatt Németország nem engedett be a területére egy magyar Hungária EuroCity vonatot. A szerelvény a cseh-német határon kénytelen volt megállni, így nehéz helyzetbe került 350 utas.

A németek arra hivatkoztak, hogy több műszaki hiányosságot is feltártak. Ezek közül kiemelték, hogy az egyik kocsiban nem működött a klíma, egy másikban pedig egy billenőablak nyitószerkezete tört el.

Mivel a vizsgálat még folyik, ezért egyelőre több konkrétumot nem lehet tudni. Azonban az LMP-s politikus, Bakos Bernadett feltett néhány kérdést Lázár János építési és közlekedési miniszternek az üggyel kapcsolatban.

Lázár azzal kezdte, hogy milyen gonosz a sajtó, mert nem kérdezték meg a MÁV-ot a történtekről. Hiszen szerinte eleve igazságtalan és felesleges volt a németek reakciója.

Ezért nem csak az olvasókkal szemben, de a MÁV-Volán csoport dolgozóival szemben is tisztességtelennek tartja azt, hogy többen is lehozták hírként a történteket. Elmondta, hogy a vonat Budapestről megfelelő műszaki átvizsgálást követően indult el, itt még semmilyen hibát nem produkált.

A határon ragadt 350 utasnak azt üzeni, hogy bocsássanak meg a német vasút indokolatlan döntése miatt. Illetve itt megint belement kicsit. Ő úgy látja egyébként, hogy felesleges volt a vasúti szerelvény megállítása, hiszen azt a műszaki hibák jellege nem alapozta meg. Szerinte ha mégis, akkor is elég lett volna azt az egy kocsit kivenni a szerelvényből, nem az egészet megállítani.

Ez így ebben a formában egyelőre nehezen megítélhető, hiszen a vizsgálat még mindig tart, nem tudni, hogy a németek még milyen szabálytalanságok miatt nem engedték tovább a vasúti szerelvényt. Annyi biztos, hogy az utasok egyelőre nem kapták vissza jegyeik árárt.

Lázár János elmondta, hogy hivatalosan a jegyek árának a visszatérítése csak a német szakaszra vonatkozna. Azonban azt ígérte, hogy minden utas visszakapja a teljes menetjegy árát. 

MTI/Soós Lajos