Legördült az 500 ezredik Suzuki Vitara

Közzétéve:
2019-03-13, 16:53

Eddig a legsikeresebb modellje a Suzukinak a Vitara, se a Swift, se az SX4 nem tudta ezt a teljesítményt produkálni

Magyarországon a legkeresettebb újautó az utóbbi években a Suzuki Vitara volt, ez nemcsak az eladási, hanem a gyártási számain is meglátszik. A cég kommunikációs igazgatója, Ruska Viktória bejelentette, hogy legyártották a félmilliomodik Vitarát az esztergomi üzemben.

A Vitara 1988 óta létezik a Suzuki modellcsaládjában, Magyarországon 2015 óta gyártják. Ami figyelemre méltó, hogy korábban egyik Suzuki-modell se tudta megközelíteni se a Vitara teljesítményét, az SX4 és a korábbi magyar kedvenc Swift se érte el az 500 000-es legyártott példányszámot.

Suzuki Vitara

A Suzuki Vitara fejlesztésébe már a magyar mérnökök is beszálltak, valamint Magyarországon véglegesítették a típust, modellfrissítésen pedig 2018 szeptemberben esett át. Emellett 2017-ben és 2018-ban is elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat és az Innovációs Nagydíjat is. Tavaly 11 127 darab kelt el a magyar piacon a legjobban fogyó Suzukiból, valamint 31 658 darabot exportáltak nemcsak Európán belülre, hanem Dél-Amerikába is.

Bár a 90-es évekhez képest visszaesett a Suzuki hegemóniája a többi márkához képest, még mindig ők adták a magyar újautó-piac 15,6%-át, valamint több mint 2,1 milliárd euró árbevétele volt 2017-ben, a bevétel 91,7%-a exportból származott.

A Suzuki háza tája felett most gyülekeznek azonban a sötét felhők is, az Audi-dolgozókhoz hasonlóan az esztergomi gyárban is terveztek sztrájkolni. Februárban azonnali hatállyal kirúgták azt a dolgozót, aki elvállalta a Vasas helyi alapszervezetének vezetését, ez viszont olaj volt csak a tűzre, ugyanis megnőtt a dolgozók között a szakszervezeti tagságra való igény. Ki tudja, lehet megismétlődik az Audi-történet, ezúttal Esztergomban?

Forrás:

Kapcsolódó írások

A legőrültebb autók a 2017-es tokiói autószalonról
2017. november 02.
A japánoktól Európába egészen visszafogott modellek jutnak csak el, de a galéria bemutatja azt is, mit tudnak kihozni magukból, ha a saját közönségüknek gyártanak
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
A Tesla Motors története
2017. január 25.
Minden autógyárnak megvan a maga kis története, de nincs még egy olyan, amelyik úgy és annyira változtatta meg a világot, mint a Tesla
Frankfurtban válaszolt a BMW a Tesla Model 3-ra!
2017. szeptember 13.
Kérdés, mennyire veheti fel a versenyt az elektromos autóival a bajor gyártó a Teslával, aminek a Model 3-jára már több mint 400 ezer előrendelést fogadtak be