2019. március 04. | 14:48

Így indult az autópiac az első két hónap adatai alapján

Megjelentek 2019 második hónapjának újautó eladási statisztikái, melyeket a Datahouse készített el. A hazai piac továbbra is növekvő tendenciát mutat, a tavalyi év azonos időszakához képest 12,6 százalékkal nőtt a személygépkocsik eladása, mely még a januári adatoknál is kedvezőbb eredményeket hozott. Idén februárban 11 227 új gépjármű talált gazdára, mely 1154 darabos növekedést jelent januárhoz képest.

Márkákra bontva nem meglepő módon a Suzuki végzett az élen, ezt leginkább a Vitarának köszönheti, mely hazánkban nagy sikernek örvend. A japán márka 1679 járművet értékesített 2019 februárjában, mely közel kétszáz autóval több a tavalyi év azonos időszakához képest. A második helyre a Ford ért be 1109 járművel, ez viszont rosszabb érték 2019 első hónapjához képest. A harmadik helyen pedig a Skoda áll 1019 eladott példánnyal. A top tízbe ezeken túl az Opel, a Volkswagen, a Toyota, a Dacia, a Kia, a Renault és a Fiat fért még be.

A BMW és Mercedes nagyjából azonos példányszámot teljesített, a Peugeot-Citroen kettős viszont még mindig a huszadik hely környékén tanyázik, a Peugeot egész pontosan a 17., a Citroen pedig a 22. helyen zárta a februárt. Érdekes adat, hogy egy Maserati 4 modellt is eladott az év második hónapjában, mely az ársávokat tekintve szép teljesítmény, ráadásul az januárhoz képest négyszer több járművet adtak el.

Kategóriákra bontva természetesen a SUV szegmens pörög a legjobban, összesen 4200 jármű kelt el ebben a piaci sávban. A dobogó második fokára az alsó középkategória állt fel 3195 darabbal, míg a harmadik helyre a kisautók mezőnye ért be 1662 eladott autóval. Az SUV-k közt a Vitara mögött a Dacia Duster és a Ford Kuga volt a legkelendőbb, míg az alsó középkategóriában a Suzuki SX4 S-Cross és a Skoda Octavia mögött a Ford Focus lett a bronzérmes, melyből januárhoz képest közel kétszer annyit adtak el, így az Opel Astra már nem fért fel a dobogóra.

A kisautók mezőnyében ismét meglepetés történt, hiszen a Suzuki Swift nem került be a top háromba. A Renault Clio és a Volkswagen Polo mögött ugyanis az Opel Corsa lett a harmadik. A felső középkategóriában viszont nem történt számottevő változás a rangsorban.