Itt vannak az első 2019-es eladási statisztikák! De vajon melyik márka nyerte a januári versenyt?

Közzétéve:
2019-02-04, 16:58

A legtöbben még mindig SUV-t vásárolnak, de a kisautók szegmense is bővül

Elkészültek 2019 első hónapjának újautó eladási statisztikái a Datahouse által, a tendencia pedig 2018-at követi. A tavalyi év azonos időszakához képest 9,2 százalékkal nőtt a személygépkocsik eladása, a kishaszongépjárművekkel együtt pedig 11,2 százalékos bővülés volt tapasztalható.

Suzuki Vitara elölről

Márkákra bontva nem meglepő módon a Suzuki végzett az élen, ezt leginkább a Vitarának köszönheti, mely hazánkban nagy sikernek örvend. A japán márka 1588 járművet értékesített 2019 januárjában, mely 307 autóval több a tavalyi év azonos időszakához képest. A második helyre a Skoda ért be 881 járművel, a bronzérmes a Ford lett 856 eladott autóval. A top tízbe ezeken túl a Volkswagen, az Opel, a Toyota, a Dacia, a Kia, a Hyundai és a Fiat fért még be.

Az Audi, BMW és Mercedes hármas messze van az élmezőnytől, a felsőkategóriában viszont az ötös BMW vitte el a prímet 40 értékesített szedánnal. Érdekes adat, hogy egy Bentley modell máris gazdára talált az év első hónapjában, mely az ársávokat tekintve szép teljesítmény.

Volkswagen Polo Beats elölről

Kategóriákra bontva természetesen a SUV szegmens pörög a legjobban, összesen 3628 jármű kelt el ebben a piaci sávban. A dobogó második fokára az alsó középkategória állt fel 2672 darabbal, míg a harmadik helyre a kisautók mezőnye ért be 1328 eladott autóval. Az SUV-k közt a Vitara mögött a Ford Kuga és a Dacia Duster volt a legkelendőbb, míg az alsó középkategóriában a Suzuki SX4 S-Cross, Skoda Octavia, Opel Astra sorrend alakult ki.

A kisautók mezőnyében volt tapasztalható a legnagyobb átalakulás, hiszen a tavaly januári győztes Toyota Yaris-t a Renault Clio taszította le a trónról 180 eladott járművel. A Volkswagen Polo pedig a tavalyi tizenötödik helyéről vetődött be az ezüstéremért, míg a harmadik a Suzuki Swift lett ebben a rangsorban. A felső középkategóriát a Passat vezeti, a picupoknál pedig a Ford Ranger volt a befutó. A sportos szegmens éllovasa a Ford Mustang lett, hiszen idén januárban már 19 ilyen izomautó talált gazdára.

Forrás:

Kapcsolódó írások

2019-es Suzuki SX4 S-Cross elölről
2019. március 04.
Így indult az autópiac az első két hónap adatai alapján
A legőrültebb autók a 2017-es tokiói autószalonról
2017. november 02.
A japánoktól Európába egészen visszafogott modellek jutnak csak el, de a galéria bemutatja azt is, mit tudnak kihozni magukból, ha a saját közönségüknek gyártanak
A nagy Suzuki kvíz - válaszolj 10 kérdésre!
2017. december 10.
A Suzukit nem kell senkinek se bemutatni, olyannyira népautó Magyarországon, amennyire a Volkswagen Németországban, de vajon mennyit tudsz róluk? Teszteld a tudásod!
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.