Így hasítottak a prémium SUV-eladások 2018-ban

Közzétéve:
2019-01-21, 11:58

A teljes felsőkategóriás szegmens növekedett az elmúlt évben Magyarországon

Mint ahogy az már korábban kiderült, a hazai újautó értékesítés 17,5 százalékkal nőtt 2018-ban az azt megelőző évhez képest, mely nagyrészt az alacsonyabb kategóriás járművek iránti keresletnövekedésnek tudható be. Most azonban megjelentek azok a statisztikák is, melyek külön foglalkoznak a prémiumgyártók eladásaival, a fejlődés pedig itt is jelentősnek mondható.

A felsőkategóriában az utóbbi években stabilan tíz százalék körüli a növekedés, a 2018-as évben sem tért el számottevően ez az érték, hiszen összességében 9,5 százalékkal bővült az új prémiumok piaca. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) húsz márkát tekint prémiumgyártónak, ezek közül pedig a BMW, a Mercedes és az Audi hármasa uralja a piacot. Ez a három vállalat az eladások 72,5 százalékát tudhatta magáénak, így a dobogóra más már nem fért fel. Mögéjük a Volvo és a Lexus zárkózott fel, az Infiniti, a Jaguar és a Porsche pedig nagyjából 150-200 eladott járművet regisztrált.

Új autó vásárlás

Hesz Tamás, az MGE elnökségi tagja, valamint a Mercedes-Benz Hungária Kft. értékesítési és marketing igazgatója szerint a prémiumok piacának növekedése főleg az SUV-eladásoknak köszönhető. A hobbiterepjárók iránti növekvő kereslet a 2019-es évben sem fog visszaesni, körülbelül 30 százalékos növekedésre számítanak a tavalyi évhez képest.

Azt is hozzátette, hogy a jövőben egyre nagyobb teret nyernek majd a plug-in hibridek és az elektromos autók ebben a szegmensben is, ám a korlátozott hatótáv miatt a tisztán elektromos modellek még nem hoznak átütő sikert az eladások terén. Hesz Tamás kiemelte, hogy egyelőre benzines és hibrid modellek eladásai dominálnak, a vásárlók pedig egyre szélesebb körben kezdik igénybe venni a különböző finanszírozási formákat.

A gázolajos modellek eladásai valamelyest csökkentek, melyben nagy szerepet játszott a régóta tartó dízelbotrány. Az Audi magyarországi vezetője azt is megemlítette, hogy bár megjelentek a jóval tisztább üzemű EU6 d normát is teljesítő típusok, ennek ellenére most már inkább csak a nagyobb méretű SUV járművekben van létjogosultságuk a gázolajos motoroknak.

2018-as Mercedes E-osztály kabrió elölről

A prémiumkategóriát hazánkban a Mercedes vezette 2018-ban, összesen 4018 eladott járművel. A gyártó információi szerint ez 25 százalékos bővülést jelentett 2017-hez képest. Itt is az SUV-k fogytak a legjobban, hiszen ebben a kategóriában 46 százalékos növekedést tapasztalt a gyártó. Az új modellek bemutatása és a nagyösszegű hazai beruházások jótékony hatással voltak a Mercedes eladási statisztikáira. A csillagos márka 2019-re is kétszámjegyű növekedést tervez, valamint erősíteni akarja jelenlétét a plug-in hibrid és az elektromos autók piacán is.

A második helyen a BMW állt 3140 eladott autóval, mely 2017-hez képest 16,3 százalékos bővülést jelent. Massimiliano di Silvestre, a BMW Group Magyarország ügyvezetője elmondta, hogy minden kategóriában előreléptek. A bajor gyártó is a hobbiterepjárók mezőnyében domborította a legnagyobbat, hiszen 42 százalékkal több SUV-t adtak el. Az itthon értékesített összkerekes járművek 64 százaléka BMW volt, a közeljövőben érkező X7-es pedig várhatóan nagy sikert arat majd.

2018-as BMW X3 elölről

A propelleres márka a hibrid eladásokban is vezető pozícióban van, hiszen 160 ilyen konstrukciójú modellt értékesített 2018-ban. A Debrecenben épülő gyáregységgel már a BMW-nek is lesz magyarországi összeszerelő üzeme, mely szintén segíti majd a hazai eladások növekedését.

A 2018 szeptemberében bevezetett WLTP mérési rendszer is közrejátszott abban, hogy a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi 2018-as eladásai 19 százalékkal csökkentek 2017-hez képest. Az idei évben azonban növekedésre számítanak, a Győrben frissen gyártásba helyezett Q3-astól is sokat várnak a vezetők. Az SUV szegmensben az Audi is fejlődött, az összes eladott modell 32 százaléka hobbiterepjáró volt.

2018-as Audi Q3 elölről

Forrás:

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
2019. március 05.
A BMW, a Mercedes és az Audi is számos hibrid és elektromos hajtáslánccal szerelt modellt mutatott be a 2019-es Genfi Autószalonon. Megnéztük őket élőben!
Mercedes G-osztály SUV elölről
2019. június 16.
Az Euro NCAP eddigi töréstesztjei alapján ezek az SUV modellek állnak az élen
Mitsubishi SUV
2019. május 25.
A Mitsubishi 2020-tól teljesen átalakítja szabadidő-autó kínálatát, hogy az sokkal átláthatóbb legyen a jelenleginél