Lendületben a Magyar Közút: teljes kapacitással várják a tél újabb támadását

Tóth Balázs
Közzétéve:
2021-02-10, 10:53

Egy kérést is intéztek az autósokhoz.

A meteorológusok előrejelzése szerint csütörtökön viharos széllel érkezik a hidegbetörés. Az Időkép szerint még elsősorban eső formájában érkezhet csapadék, csütörtökön azonban több megyében, elsősorban a keleti országrészben számítanak havazásra. A megerősödő szél miatt hófúvásra is van kilátás. Péntektől országos fagyra van kilátás, nappal is 0 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Ónos esőre is van esély a következő napokban.

A közutasok ennek kapcsán közleményt adtak ki. A tél üzemeltetésben dolgozó 3300 fős állomány 12 órás váltott műszakokban fog dolgozni e szerint 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatban, 32 ezer kilométeres közúthálózatokon.

Magyar Közút munkagépe

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által figyelt meteorológiai előrejelzések a fentiekben írtakkal ellentétben áll valamelyest. Azt írják:

"... főleg az észak- és nyugat-dunántúli, valamint az észak-magyarországi térségekben a havazás mellett ma és holnap ónos eső is várható. Ezen kívül a közlekedőknek viharos, nagy erejű széllökésekkel is számolniuk kell – főleg a Dunántúlon, ahol akár 70-80 km/órás szél is lehetséges – mely a havazásban érintett területeken szerdán kisebb hófúvásokat is eredményezhet, elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében."

A közutasok figyelmeztetnek arra, hogy a viharos szél nyomán kidöntött fákkal kell számolni. A leszakadó ágak, kidőlő fák az úttesteken akadályt képezhetnek, de azt is érdemes megfontolni, ki hová parkol - már amennyiben teheti.

A Magyar Közút a téli üzemeltetéssel kapcsolatos munkákat elsősorban a gyorsforgalmi utakra koncentrálja, azok biztosítását követően a fő-, végül a mellékutak megtisztítása a prioritási sorrend. Péntektől kezdődően a hétvégén a síkosságmentesítésen dolgoznak majd a szakemberek, de ahol szükségesnek látják, megelőző sószórással igyekeznek elejét venni a bajnak. Az útszóró són kívül kalcium-klorid oldatot is használnak.

A közutasok egy kéréssel is fordulnak az autósokhoz, mely szerint lehetőleg mindenki tájékozódjon, mielőtt útnak indul. Az útviszonyok mellett a forgalmi helyzetről is tájékoztatást lehet nyerni a www.utinform.hu weboldalról.

Kapcsolódó írások

2019. január 17.
Hamarosan ismét megmutatja erejét a tél, érdemes felkészülni a hófúvásokra is
Havas szélvédő szemből
2019. december 04.
Megdőlni látszik egy városi legenda.

További hírek