2020. szeptember 09. | 12:05

Mindenki járjon villanyautóval, miközben ő a magángépén röpköd.

Lewis Hamilton 2013 óta erősíti a Mercedes Formula-1-es csapatát. Jól értesült boxutcai források szerint éves szinten nagyságrendileg 50 millió amerikai dolláros (jelenlegi árfolyamon 15 milliárd 251 millió forintos) fizetést vihet haza. A brit versenyző rendkívül aktív életet él a közösségi média felületein, és igyekszik komoly hangsúlyt fektetni a környezettudatosságra, ezzel példát mutatva több millió követőjének. Most a hatszoros világbajnok arra buzdít mindenkit, hogy tegyék „zöldebbé” az életüket azzal, hogy elektromos autóra váltanak. Mondjuk egy olyanra, mint például az új Mercedes EQS.

Legújabb Instagram posztjával Hamiltonnak azonban sikerült kivernie a biztosítékot még a rajongói körében is. Az igazi probléma abból fakad, hogy az F1-es pilóta garázsa roskadásig tele van különleges autókkal és saját magángéppel furikázik, miközben arról tart kiselőadást a rajongóinak, hogy milyen fontosak az EV-k. Miközben egy olyan elektromos autót népszerűsít nagy erőkkel, amelynek ára a hírek szerint 100 ezer dollárról (mintegy 30,4 millió) forintról indul.

Hamilton Instagram üzenete lényegében arról szól, hogy jó alaposan meg kellene vizsgálnunk az életvitelünket és elgondolkodni azon, hogyan tudnánk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Számára ez abban nyilvánul meg, hogy amikor éppen nem a versenypályán száguldozik, akkor villanyautóval közlekedik, növényi alapú étrendet követ és igyekszik ellensúlyozni a szén-dioxid-kibocsátását. Minden apró változtatás fontos lehet – mondja a hatszoros bajnok. Emellett agyba-főbe dicséri az EQS-t, amit nemes egyszerűséggel csak „álmai autójának” nevezett és már alig várja, hogy a szalonokban is megvásárolható legyen.

Hamilton képmutatására természetesen azonnal ráharaptak a rajongók.

Íme néhány példa:

„Mondja ezt egy autóversenyző.”

„Magángéppel furikázol, haver!”

„Te tényleg ekkora bohóc vagy?”

Ezek csak a legszofisztikáltabb reakciók voltak. Ám szinte kivétel nélkül minden kommentelő rámutatott arra, valójában milyen óriási ökológiai lábnyoma van a britnek. Elég csak azt a tényt említeni, hogy Hamilton egy saját magánrepülőgéppel röpköd keresztül-kasul a világban. Arról nem is beszélve, hogy gyakran csak a kutyáit furikázza a kontinensek között, amikor azok hiányolni kezdik egymást. Elbűvölő a gazdi gondoskodása, aki közben hajlamos megfeledkezni arról, milyen hatással van ez a céltalan utazgatás a környezetre.

Ahogy az sem segít a megítélésében, hogy a garázsa tele van benzinfaló sportkocsikkal. Többek között van egy McLaren P1-ese, egy 1966-os Shelby Cobra 427-ese, egy Shelby Mustang GT500-asa, egy Ferrari LaFerrarija és 599 Apertája, egy Pagani Zonda 760-asa, egy Vision Mercedes Maybach 6-osa és jó néhány Mercedese.

Röviden, Hamilton rajongói úgy érzik – és teljes joggal –, hogy a versenyző csak a száját jártatja, ahelyett, hogy ténylegesen hajlandó lenne tenni is valamit.

A probléma leginkább abból fakad, hogy a hétköznapi emberek értelmezésében teljesen másként jelenik meg egy híres/ismert példakép, mint ahogy a celebritások ténylegesen látják saját magukat. Még a legkörnyezettudatosabb hírességek - mint például Leonardo DiCaprio - akik elektromos autóval vagy kerékpárral közlekednek, sem mondanak le a fényűző életmódjukról a bolygó érdekében. DiCaprio minden évben földkörüli hajókirándulásokat szervez a haverjaival a saját luxusjachtján és mindig magángéppel repül.

A hírességek nézőpontja teljesen különbözik attól, ahogy mi látjuk a dolgokat. Ám, ahogy szinte mindegyikük kihangsúlyozza, minden apró változás számít. Szóval talán ez az, ami igazán számít?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Recently I’ve been making many changes in my life to reduce my impact on the environment. The first step in this journey was to understand my personal impact on the planet so I could make changes to improve it. Since then, I have offset my carbon footprint from my Formula 1 career dating back to 2007, I have reduced travel where possible, I have gone plant-based and outside of the track, I try to use electric cars wherever possible. I also want to use my position as a racing driver to enforce positive and permanent change, which is why I’m working closely with Mercedes to slowly move their fleet of cars towards electric. This is my new dream car, the new EQS fully electric Mercedes. I can’t wait until it’s released! It’s difficult to always be perfect when we go about our daily lives, but I’m continuing to learn how to be better and I’m committed to staying educated and informed so I can play my part. Small steps lead to big change, so it’s important we all take a moment to understand our footprint and the small changes we can make in our everyday lives to put our planet first. The last step for me will be when I step away from this sport and can focus fully on helping heal the world to provide a better future for our kids and our kids, kids. #VisionEQS @mercedesbenz

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,