2019. augusztus 01. | 12:12

A Mercedes-Benz EQS, a márka elektromos zászlóshajója egy teljesen új platformon fog futni.

A Mercedes az utóbbi időben nagyon sok pénzt költött fejlesztésre, majd kiderült, hogy 130 villanymotoros modell bevezetését tervezik. Ebből előzetesen 10 típusban csak villanymotor lesz, ezeket jelölik majd EQ pakettel. A plug-in hibrideket EQ Power jelzéssel el, míg a mild hibrid modellek az EQ Boost bélyeget kapják.

Első ránézésre ez az álcázott Mercedes akár egy következő generációs Mercedes-Benz S-osztály is lehetne, azonban ez valami sokkal érdekesebb. Ez a 2020-ra várható, teljesen elektromos EQS, amit Benz EQ jelöléssel fognak forgalmazni. A teljesen elektromos modellek közül ez lesz a zászlóshajó. Korábban arról volt szó, hogy a Tesla Model S és a Porsche Taycan közvetlen ellenfelének szánják. 

A fólia mintája miatt nem kivehetők az élek, ahogy más sem, de a formája általánosnak mondható, a fülke első részének kialakítása a 2015-ös F015-ös koncepcióra hajaz. Az EQS orr része valószínűleg hasonló lesz az EQC-hez. Trapéz alakú lámpatesteket és szolid hűtőmaszkot kap. Továbbá hosszú LED-es hátsólámpák, kék és réz betétek köszönhetnek vissza a végleges verzión.

A képeken láthatók a keret nélküli ajtók süllyesztett kilincsekkel és egy hatalmas tetőablak. Az viszont meglepő, hogy a külső visszapillantók alatt nincsenek kamerák. 

A névben szereplő S utal az S-osztályra, azonban ezen kívül nem sok köze lesz a hagyományos meghajtással ellátott társához. Míg utóbbi az E-osztállyal egyetemben az MRA platformra épül, ami nem alkalmaz az akkumulátorok elhelyezésére, így az EQS a teljesen új MEA alapot kapja, amit kimondottan elektromos modellekhez fejlesztettek ki. 

Nem sokat tudni sem a platformról, sem az EQS-ről csupán annyit, hogy kerekenként egy villanymotort kap majd, illetve, hogy a hatótávolságát 480 km-re lőtték be. Az árfekvésről és a bemutató pontos dátumáról nem adtak még ki infót. Valószínű egyébként, hogy az S-osztály után néhány hónappal fog debütálni. 

Időközben a carwow.co.uk oldaltól kaptunk egy csodaszép rendert, az EQS lehetséges és várható megjelenéséről, szerintem elég csini!

Elektromos autót vásárolnál? Keresd fel Mudri Dánielt, a Magyar Autókereskedőház Zrt. értékesítési vezetőjét (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu) bizalommal, és kérj ajánlatot a számodra megfelelő elektromos modellre!