szombat - 2023. február 04.
4.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Lezárják a Kékestetőre vezető utakat az időjárás miatt

2023. január 20. | 12:50

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy hóhelyzet miatt, pedig nem ez a fő indok.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. adott ki közleményt arról, hogy Magyarország legmagasabb hegyére, a Kékestetőre vezető autóutakból kettőt lezárnak, és a többi sem lesz feltétlen biztonságos, számolni kell további korlátozásokkal. A szigorú lépésre az autósok személy- és vagyonbiztonságának megőrzése érdekében volt szükség.

Az utóbbi napokban határozottan lehült a levegő a január elején tapasztalható enyhe téli időjáráshoz képest, és éjszaka akár fagyok is lehetnek. Ez az ingadozás a plusz és mínusz fokok között megviselik az utakat és a természetet is.

A jelentések szerint a Mátrában 10-20 centi magas víztartalmú tapadós hó esett le, mellette pedig még több csapadék, amitől nagymértékben átázott a talaj. Emiatt fakidőlés veszélye áll fenn az egész környéken. A tapadós hó megmaradt a fákon és ágaikon, ez további fakidőlésekhez és akár nagyobb leszakadó ágakhoz is vezethet, ezért is indokolt volt a lezárás.

Ennek az időjárásnak viszont egyelőre nincs vége, az előrejelzések alapján még több csapadék várható eső és hó formájában is, ami tovább fokozhatja a helyzetet. Emiatt döntött úgy a közútkezelő, hogy a hatóságok és társszervezetekkel való egyeztetés után január 20-án 19 órától január 22-én 19 óráig teljes útzárat vezet be a kékestetői bekötőúton és az adótoronyhoz vezető mellékúton.

A fent említett időszakban lesznek kivételek, megkülönböztető jelzést használó autók és autóbuszok ugyanúgy felhajthatnak majd a szakaszra. Az úthasználatra vonatkozó korlátozások betartását a helyi polgárőrség és a rendőrség fogja ellenőrizni.

Bár a konkrét veszély miatt ezeket az utakat zárja le a Magyar Közútkezelő, viszont más utakon is óvatosságra inti az autósokat a Mátrában. Hozzátették, hogy fakidőlések és ágleszakadások több szakaszon is megtörténhetnek ezért mindenki vezessen óvatosan.

Ezzel együtt a közlekedők megértését kérik a jelenlegi különleges helyzetben. Azt tanácsolják az autósoknak, hogy mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az utak járhatóságáról az útinform oldalán.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Depositphotos
Nálunk is kezdődik: 30 km/h-ra korlátozzák a sebességet egy teljes városrészben Székesfehérváron Fékezés nélkül gázolta halálra a kerékpárost, mert relatív gyorshajtott

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!