2023. június 14. | 16:43

Az indoklás szerint motorosok és autósok is rendszerint versenypályának nézték a szakaszt, mégis csak előbbieket tiltották le az útról.

Érdemes több szempontból vizsgálni a kialakult helyzetet, mert ami Visegrádon történt, az egy kicsit mindenkinek a hibája. Ezzel együtt pedig ha semmi sem változik, akkor példaértékű lehet a lépés és a motorosok fölé sötét felhők gyűlnek néhány hülye miatt.

Mert nemrég az történt, hogy kitiltották a motorosokat Visegrádon egy szakaszról a panoráma úton. Ez egy kacskaringós szakasz, melynek az egyik fele a város közepén halad fel és a település másik végén pedig le.

Itt lehet felmenni a bobpályákhoz, a visegrádi várhoz és a szerpentinen van egy remek kilátó, amelyről gyönyörű rálátás van a Dunakanyar egy szakaszára és a túlpartra. Ez a kacskaringós szakasz nem kifejezetten jó minőségű, viszont a város közepétől a várig terjedő szakaszt nemrég felújították.

A környezetét viszont nem, így gyakori, hogy kövek és hordalék van az úton, ami csak nehezíti a közlekedést és főleg veszélyesebbé teszi. Ez kifejezetten a motorosoknak gond, hiszen ha két kerékből csak egy is megcsúszik, akkor vége a dalnak.

A probléma mégis a járművek jellegéből fakadt, és itt most nem a gyári autókról vagy motorokról van szó. Gondolok most itt az utcai sportmotorra, amire felkerült az aliexpresses Akropivic kipufogó nulla zajcsillapítással és üvölteti végig a szerpentinen nyélgázzal.

Ez a réteg tényleg egészen nem normális, és az emberek fejében pedig az fogalmazódik meg, hogy ilyenek általában véve a motorosok, hiszen ők is azok. Ezért a visegrádi vezetés a lakosok panaszait meghallgatva hozott egy fájdalmas döntést, és a felújított szakaszról kitiltotta a motorosokat.

Ez bár kemény lépés, de érthető a lakosság szemszögéből, hiszen senki sem szeretné ezt hallgatni egész hétvégén. A másik érdekesség viszont, hogy az önkormányzat Facebook-bejegyzésében nem csak a motorosok, de az autósok is szerepelnek, akik a város szerint versenyezni járnak fel szintén kiütött kipufogókkal.

Az ő ügyükkel kapcsolatban nem történt semmi, és ez kicsit visszássá teszi a dolgot. Hiszen ezzel csak a probléma fele szűnik meg, és így a motorosok is diszkriminálva érzik magukat. Azok a motorosok, akik ráadásul csak egy kis szeletük miatt szívatva vannak kollektíve.

Emiatt szerveztek már több eseményt is közösségi média felületeken, például csoportos tábla alatt döbbenten állást is. Nemrég egy videó is felkerül az internetre, ahol egészen sok motoros állt meg az említett részen és a hatóságokkal is összevitatkoztak.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat