Luxemburg egész területén ingyenessé vált a tömegközlekedés

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-03-02, 08:17

Xavier Bettel miniszterelnök betartotta a 2018-ban megtett ígéretét.

Vasárnaptól ingyenessé vált a tömegközlekedés a 620 ezres lélekszámú Luxemburgi Nagyhercegség egész területén. Az ingyenesség a buszokon és a villamosokon kívül a vonatokra is vonatkozik.

Xavier Bettel miniszterelnök még 2018 decemberében jelentette be, hogy legkésőbb 2020 elejétől ingyenessé válik a tömegközlekedés a nagyhercegség egész területén, amely körülbelül akkora, mint Nógrád megye. A közlekedési dugók komoly problémát jelentenek a főváros, Luxembourg számára, ezt próbálják most orvosolni a tömegközlekedés ingyenessé tételével.

Luxemburgban közlekedő villamos szemből lefotózva

Francois Bausch közlekedési miniszter szerint az intézkedésnek több haszna is lesz, egyfelől megszünteti a közúti torlódásokat (legalábbis a kormány abban bízik, hogy az ingyenesség miatt az autóval munkába járó emberek jelentős része tömegközlekedésre vált majd), másfelől elősegíti a levegő minőségének javulását, magyarul csökkenti a légszennyezettséget (Luxemburg üvegházhatású gázkibocsátásának több mint fele a közlekedésből származik). Bausch szerint az alacsony jövedelműeket is segítik azzal, hogy eltörlik a jegy- és bérletértékesítést.

A luxemburgi tömegközlekedés éves költségvetése 500 millió euró körül mozog, miközben eddig a jegyekből és bérletekből csupán 40 millió euró folyt be. A kormány az ingyenesség bevezetése mellett 4 milliárd eurót fordít a vasútfejlesztésre 2028-ig bezárólag, plusz korszerűsíti a buszhálózatot és újabb parkolóhelyeket teremt a határokon. Utóbbira azért van szükség, mert a környező országokból (Belgium, Franciaorszég, Németország) 215 ezren autóval járnak át dolgozni Luxemburgba.

A világ hatodik legkisebb állama mellett Észtország próbálkozik valami hasonlóval: Tallinnban már évek óta ingyenes a tömegközlekedés – de csak részlegesen. A közösségi közlekedési járatokat ugyanis csak a város lakosai, a hét éven aluli gyerekek és a három év alatti gyerekekkel közlekedő felnőttek jogosultak ingyenesen igénybe venni az észt fővárosban.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Index

MTI

Kapcsolódó írások

Különleges buszmegálló Baltimore városában
2020. január 05.
Ezek a buszmegállók önálló alkotásként is megállják a helyüket.
Ikarus 55, piros busz, pályaudvaron, megállóban, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 29.
Az Ikarus nem csak hazánkban, de a szocialista blokkon túl is egy legendás gyártó volt. A sikerhez vezető úton számtalan prototípus látott napvilágot, melyekből végül sajnos nem lett semmi. Ma közülük négyet meg is ismerhetsz!

További hírek