Magyar cég forradalmasíthatja a parkolást, ennek sok autós örülne

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-11-20, 11:58

Jöhetnek az önmaguktól parkolót kereső autók.

Az AImotive olyan automata parkolási rendszert fejlesztett ki, ami nagyban megkönnyítheti az autósok életét a jövőben. A projektbe a HERE Technologies és a Vodafone Magyarország is beszállt.

A dolog lényege, hogy az AImotive szoftverével ellátott autók elvileg képesek lesznek arra, hogy emberi segítség nélkül üres parkolóhelyet keressenek maguknak a mélygarázsokban, hogy aztán maguktól biztonságosan le is parkoljanak. Ez azt jelenti, hogy a tulaj a szoftver elindítása után nyugodtan kiszállhatna a kocsijából, mert utána minden menne a maga rendje szerint.

Mélygarázsban parkoló autók
Fotó: Magyar Építők

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a szoftvernek az adott garázs bejáratánál le kell töltenie a garázs térképét, ami magában foglalja a parkolóhely-információkat is (vagyis hogy hol és mennyi szabad hely van még). Itt jön képbe a HERE Technologies, amely a mélygarázsok térképeit készítette, amelyeket a Vodafone mobilhálózatán keresztül tölt le az AImotive szoftvere. A távközlési szolgáltató parkolószenzorai pedig jelzik a rendszernek, hogy mely parkolóhelyek foglaltak már. Az ígéret az, hogy a sofőrök még kiszállás előtt megtudják majd, hogy a kocsijuk pontosan hova fog állni.

A projekt kilenc hónapja fut, és a tesztfázis igencsak biztató eredményekkel szolgáltatott, legalábbis az összefogásban részt vevő cégek azt jelezték, hogy a termék kereskedelmi szempontból igenis életképes. Az AImotive üzleti stratégia vezetője, Jánky Szabolcs nem csinált titkot abból, hogy az automata parkolási rendszerrel az autógyártók és autóipari beszállítók piacára kívánnak betörni.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!

Napi.hu

MTI

Kapcsolódó írások

Ace Ventura szabálytalanul közlekedik
2019. május 31.
A harmincas korosztály figyel a legjobban a sebességkorlátozások betartására és a biztonsági öv használatára - derült ki a K&H felméréséből.
jegyhúzás parkolóautomatából
2019. június 14.
A felsorolt jóságokat egy telefonos applikációnak köszönheted, mely nem csak a te, hanem sok más autóvezető életét is könnyebbé teheti  

További hírek