A magyar emberek közel harmada már elektromos autót venne

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-09-17, 14:05

Egy közvélemény-kutatás szerint az autóvásárláson gondolkodó magyarok 29%-a venne villanyautót hagyományos motorral szerelt gépjármű helyett.

Legalábbis ez derült ki a német E.ON és Kantar EMNID  közös, 10 európai országra kiterjedő felméréséből. A reprezentatív kutatás során mintegy 10 000 embert kérdeztek meg. Az eredményekből kiderül, hogy a magyarokat csupán a románok és az olaszok előzik meg elektromos autó vásárlási kedv terén, mindkét országban az emberek 36%-a cserélné le villannyal hajtott járműre meglévő autóját. Érdekesség, hogy Németországban csupán a megkérdezettek 16%-a döntene ugyanígy.

Nissan Leaf villanyautó

Várható volt, hogy minden országban visszaszorulóban vannak a dízelüzemű autók, sőt, Magyarország és Németország a két legkevésbé dízelbarát ország. A válaszolók mindössze 13-13%-a gondolkodna el dízel vásárlásán, amit a németeknél a dízelbotrány számlájára írható, itthon pedig a berhelt, rossz állapotú, füstokádó dízel roncsok miatt érthető.. A leginkább a törököknél tartja még magát a dízelüzem a köztudatban, ott az emberek majdnem fele (44%) vásárolna ilyen motorral szerelt járgányt.

Nissan Leaf elektromos autó műszerfal

A felmérésben vizsgálták annak okait is, hogy ha nem, akkor miért nem vásárolnának még elektromos autót az emberek. A válaszokból kiderült, hogy a magyarok között elsősorban a magas vételár a visszatartó ok, a válaszadók mintegy 48%-a azért nem venne villanyautót, mert túl drágának tartja azokat, de 27%-uk az alacsony hatótávot és a macerás töltést is megjelölte, mint negatív tényező. Magyarország ezzel lekörözött minden más, a felmérésben megkérdezett országot, itthon számít a legnagyobb visszahúzó erőnek az ár és a szegényes töltőinfrastruktúra.

Ha újonnan nagyon drágák is, használtan azért már jutányosabb áron hozzá lehet jutni egy-egy elektromos autóhoz. Attól sem kell feltétlenül félni, hogy az akkumulátorok meddig bírják. De hogy érdemes-e használtan villanyautót venni, arra a következő videó választ ad:

Kapcsolódó írások

2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
E.ON – Volkswagen akkumulátoros gyorstöltő (E.ON Drive Booster)
2020. február 14.
Az E.ON a Volkswagennel közösen forradalmasítja a gyorstöltő-hálózatát.

További hírek