2023. június 15. | 09:59

Egy friss felmérésből az is kiderült, hogy az autósok több mint 80 százaléka szokott gyorshajtani saját bevallása szerint.

Online felmérést készített a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.), amelyben a magyarországi közlekedési morál állapotát szerették volna felmérni. Közel háromezren válaszoltak a kérdésekre, az eredmény pedig elég lesújtó képet fest.

A felmérés résztvevőinek 61 százaléka naponta többször is találkozik szanálytalanságokkal a közúti közlekedés során, 68 százalékuk szerint pedig az elmúlt években egyre több lett az agresszív résztvevő az utakon.

A válaszadók majdnem harmada (29%) érzi biztonságban magát az utakon mindenhol, a többiek legalább egy olyan helyet megneveztek, ahol ez nincs így (például az autópályákon vagy városon kívül). A kutatásban résztvevők 42 százaléka nem feltétlenül áll meg a STOP táblánál, inkább csak lassít, 27 százalékuk pedig nem tartja be a sebességkorlátozásokat az útépítéseknél.

Azt tapasztalja az utakon a válaszadók negyede (27%), hogy sokan nem adnak elsőbbséget a megkülönböztető jelzést használó járműveknek (mentők, rendőrök, tűzoltók), a kérdőívet kitöltők 67 százaléka pedig úgy látja, hogy a magyar autósok nem tesznek eleget a jobbratartási kötelezettségeiknek.

Szinte minden válaszadó (92%) elfogathatatlannak minősítette a büntetőfékezést, a szabályszegések közül pedig a gyorshajtást tartották a legkevesebben súlyosnak problémának (39%). Saját bevallásuk szerint egyébként a magyarok 82 százaléka szokott gyorshajtani a kutatás szerint valamilyen gyakorisággal.

A felmérés résztvevőinek 41 százaléka jelzi valamilyen módon nemtetszését (dudálással, intéssel stb.), ha szabálytalankodnak velük szemben, 11 százalékuk pedig nem tesz így, mert szerintük az agresszió agressziót szül.

Megoldási javaslatokat is lehetett tenni a közlekedési morál javításának érdekében, a válaszadók 63 százaléka már általános iskolában tanítaná a gyerekeket a kulturált közlekedésre, 35 százalékuk pedig pszichológiai alkalmasságihoz kötné a jogosítványszerzést. Voltak olyanok is, akik még több kamerával és rendőrrel, mások pedig szigorúbb büntetési tételekkel tennék biztonságosabbá az utakat.

NÚSZ Zrt.

NÚSZ Zrt.