Már el is kelt az összes sexy öngyilkos – 2019 Lincoln Continental Coach Edition

Közzétéve:
2019-01-22, 12:18

A Ford luxusmárkája folytatja legendás típusa gyártását, ez alkalommal piacra dobja a klasszikus időket idéző „öngyilkos ajtós” kivitelt is

2019-ben 80 büszke Lincoln tulajdonos élheti át a klasszikus autózás élményét, ugyanis a legújabb Continental limitált számban öngyilkos ajtóval is újra kapható lesz. A Black Label kereskedésekben már személyre szabható és rendelhető az amerikai luxuslimuzin.

2019 Lincoln Continental Coach Edition Black Label, öngyilkos ajtó, kék, oldalnézet, elölnézet, jobbról

De mi is az az „öngyilkos ajtó”? Olyan autókra szerelt ajtó, ami a manapság megszokott szerelési formával ellentétben hátrafelé nyílik. Története a nemesi hintókra vezethető vissza, melyet az első autókon is alkalmaztak. A trendet később a felsőkategóriás autók követték, a népnek szóló modellek ajtajai előre nyíltak – persze voltak kivételek. A hátrafelé nyíló ajtó az 1970-es évek végén eltűnt, majd 30 év kihagyás után ismét feltűnt. Egyik legismertebb modern példája a Rolls-Royce Phantom.

2019 Lincoln Continental Coach Edition Black Label, utastér, oldalnézet, balról

A 2019-es Continental Coach Door Edition hátsó ajtainak 90 fokos nyitását és zárását elektromotorok segítik. A 4 személyes limuzin hátsó 2 ülését egy termetes konzol választja el, melyen számos luxusfunkció helyet kap. Közéjük tartozik a többzónás klíma, vezeték nélküli töltő, előhajtható tálcák és a termetes lábtér.

A 80 darab öngyilkos ajtóval felszerelt modell ugyanúgy kezdi pályafutását, mint bármely másik Continental. Minden a michigani Flat Rock üzemben kezdődik. A különbség csak később érkezik, amikor a géptest a bostoni Cabot nevű bognár céghez kerül. A hátrafelé nyíló ajtók hosszabbak a hagyományos változatnál, így maga az autó hossza is nagyobb. A termetbeli növekedés elérése érdekében a Cabot az autót a B-oszlop mentén ketté vágja, majd 6 hüvelykkel, vagyis 15,24 centivel megtoldja a tengelytávot. A hátsó főkonzol beszerelése is ebben a manufaktúrában történik. 

2019 Lincoln Continental Coach Edition Black Label, kormány, elölnézet, oldalról, balról

A Coach Door Edition minden tagját egy 3,0 literes, ikerturbós V6-os erőforrás kelti életre. A 400 lóerő mind a 4 kerék meghajtásáért felel, munkáját egy 6 sebességes automata váltó segíti. Az egyedi Continental külseje a Black Label – paletta bármelyik színével kérhető, míg az utastér csakis kizárólag a Chalet és Thoroughbred színkonbinációra szűkül.

Tim Sterling, a Continental vezető mérnöke nyilatkozata szerint a hátrafelé nyíló ajtók reneszánsza nem tűnik elvetélt ötletnek. Igaz, a tengelytáv hosszbeli változtatásai miatt Continental esetében nem alkalmaznák, de a jövőben megjelenő sorozatgyártású modellek esetén nincs semmi akadálya. A 80 darabra limitált limuzin ára 100 ezer dollárnál, vagyis nagyjából 27,1 millió forintnak megfelelő összegnél indul. Az első darabok 2019 júliusában érkeznek a szalonokba.

Forrás:

Kapcsolódó írások

1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt
1978 Ford Fairmont, oldalnézet, jobbról
2018. november 06.
A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói
1956 Lincoln Premiere, kék, kabrió, oldalnézet, balról
2019. június 30.
1956-ban a Lincoln bemutatta a második generációs Capri mintájára épített luxusautóját, az első generációs Premiere-t. A 6,0 literes V8-as motorral szerelt luxusautó 275 lóerő leadására volt képes
1960 Ford Thunderbird, vörös, kupé, elölnézet, oldalnézet, jobbról
2019. augusztus 04.
1958-ban a Ford bemutatta a T-bird második generációját, mely 3 éves gyártása alatt minden évben megújult. Legfejlettebb változata az 1960-as, a szérián belüli második ráncfelvarrott modell volt