2021. december 13. | 13:31

Megnyugodott az olajpiac, ami az autósok számára nem annyira jó hír.

December 15-én jelentősen emelkedhetnek a hazai üzemanyagárak, írta meg hétfő reggel a Holtankoljak.hu. A portál közleménye szerint a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig bruttó 7 forinttal kell majd többet fizetnie a töltőállomásoknak.

Az emelkedés természetesen szorosan összefügg a pandémia aktuális helyzetével. Az omikron variáns megjelenése után nagyot zuhant az olaj ára, mostanra viszont megnyugodott a piac. A kőolaj világpiaci ára pénteken 75 dollár fölé emelkedett, mivel enyhültek azok az aggodalmak, hogy az omikron variáns miatt bevezetett utazási korlátozások piaci túlkínálathoz vezethetnek, írta meg a TheCable.

Novemberben 84 dollárról 71 dollárra esett vissza az olaj hordónkénti ára, amihez az is hozzájárult, hogy az USA kormánya 50 millió hordónyi kőolajat szabadított fel a stratégiai olajtartalékaiból (SPR), Joe Bidenék ezzel a lépéssel kívántak gátat szabni az olajár emelkedésének.

Az események hatására itthon is csökkent az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, ezért több benzinkút is bement a 480 forintos hatósági ársapka alá. Szerdától, illetve a hét második felétől több benzinkút is visszatérhet az ármaximumhoz, ha tovább drágul az olaj ára.