2021. november 29. | 11:04

Az utazási korlátozások nagy hatással lehetnek az üzemanyagok iránti keresletre.

A múlt héten komoly változás volt tapasztalható az olajpiacon: miután hírek jelentek meg egy új variánsról, pénteken közel 10%-os zuhanást mutatott az olaj árfolyama és a legtöbb tőzsdei jegyzés. Az omikron variáns megjelenése után a Brent hordónkénti ára 71 dollárig csökkent, nem kizárt, hogy a hazai üzemanyagárak is mérséklődni fognak, ez új helyzetet teremthet a magyar benzinkutakon.

Erre az új helyzetre természetesen reagálnak is a kormányok, Ausztria és Szlovákia már korábban elhatározta, hogy szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezet be, de mától hazánk is szigorít a beutazási szabályokon, a korlátozás egybevág több uniós ország szigorításával, hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Korábban egyébként az USA kormánya 50 millió hordónyi kőolajat szabadított fel a stratégiai olajtartalékaiból (SPR), hogy gátat szabjon az olajár emelkedésének. Joe Biden döntése azonban nem hozott azonnali és komoly eredményeket.

Az egyre szigorodó utazási szabályok, illetve a mindennapi életünket befolyásoló járványügyi intézkedések miatt bizonyos szinten visszaeshet a kereslet az üzemanyagok iránt és jól tudjuk, ha valami iránt csökken a kereslet, akkor annak a valaminek az ára is mérséklődni fog előbb vagy utóbb.

A Holtankoljak.hu szerint jó esély van rá, hogy csökkenjenek a hazai üzemanyagárak (bár az is igaz, hogy a Brent olaj hordónkénti ára hétfő reggel 71 dollárról felment 74 dollárra). A hatósági benzinár miatt a legtöbb töltőállomáson továbbra is a 480 forintos árakat fogjuk látni, de nem kizárt, hogy többen is bemennek az alá: az Auchannál már lejjebb vitték a benzinárat, bár ott eddig is olcsóbban lehetett tankolni.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a 480 forint a maximum, az alá bármelyik benzinkút bemehet, az a kérdés, hogy ki és hány forinttal kínálja majd olcsóbban a 95-ös benzint és a gázolajat. Aki leviszi az árakat, nyilván abban bízik, hogy a forgalma is megnő, ezeket a változásokat tehát érdemes lesz nyomon követnie az autósoknak.

A forint egyébként nem romlott a dollárral szemben a múlt héten, ez tehát nem lesz hatással a hazai nagykereskedelmi üzemanyagárakra. Ha sor kerül az üzemanyagárak csökkentésére, frissítjük a cikket.

FRISSÍTÉS: december elsején a benzin átlagára bruttó 7 forinttal, míg a gázolaj átlagára bruttó 3 forinttal csökken. Az ársapka miatt a benzinkutak döntő többségén maradnak a 480 forintos árak, viszont a prémium üzemanyagok esetében lehet változásra számítani. Emellett biztosan lesz olyan kút, ahol alacsonyabb üzemanyagárakat tapasztalhatnak majd az autósok. 

Mivel olvasod ezt a cikket bizonyára a tudatos autózás híve vagy. Ma már van olyan felület, ahol egyszerűen felvihetsz eseményeket az autóddal kapcsolatosan, ami később eladhatóság szempontból is fontos lesz. Egy gyors regisztráció után rögzítsd a tankolási eseményeidet és vezesd online a gépjárműved!

 

Holtankoljak.hu

HVG