2023. szeptember 23. | 20:21

A német gyártó ezen a helyszínen többféle töréstesztet is végre tud hajtani, mielőtt az új modellek piacra kerülnének.

Három éven át épült, közel 100 millió euróba került, és végre elkészült az Audi új tesztközpontja Ingolstadtban. A létesítményben a jelenlegi szabványokon és követelményeken túlmutató szintet képviselő törésteszteket tudnak végrehajtani.

Az épület a korábbi lehetőségekhez mérten jóval több közlekedési helyzet modellezését teszi lehetővé. A szakemberek így a járművek egymással történő, merőleges irányból érkező ütközése mellett az autók és a tereptárgyak találkozását is vizsgálhatják. A látottak elemzésében ultramodern, nagysebességű kamerarendszer áll a mérnökök rendelkezésére.

Az Audi a töréstesztekhez több mint 60 THOR bábut használ, melyek mérete egy 1,5 éves gyerektől egy 100 kilós felnőttig terjed. A tesztbabákon nagyjából 150 érzékelőt helyeztek el, melyek továbbítják az alapvető adatokat az elemzőkhöz. A járműveken az ütközések során keletkező elváltozások háromdimenziós szkennerekkel vizsgálják, a mozgáskövető rendszer segítségével pedig rögzíteni tudják az eseménysor szakaszait.

A töréstesztek során a számítógépes szimulációknak is kiemelt szerep jut. Az Audi virtuális ütközések ezreit futtatja le, mielőtt egy adott modell prototípusát elkészítenék. A vállalat információtechnológiai központja ugyanúgy az ingolstadti központban található, így a szoros együttműködés fizikailag is könnyen megoldható.

Az Audi 1970-ben nyitotta meg első tesztközpontját Ingolstadtban. Két évvel később kezdtek el műanyag babákat alkalmazni a töréstesztekhez. A modern kor követelményeinek teljes mértékben megfelelő új létesítményben a közel 100 szakember tovább dolgozhat a német vállalat autóinak biztonsági szintjének növelésén.

Az amerikai Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet (IIHS) adatai szerint az Audi több modellje is szerepel a közepes méretű, luxus SUV kategória legbiztonságosabb elemei között. A listán szerepel a 2023-as Q4 e-tron elektromos autó, valamint a Q5 hagyományos és Sportback változata is.

Audi