Megsínyli az államkincstár, hogy kevesebbet tankolunk a megszokottnál

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-09, 10:46

Októberig 99 millió literrel kevesebb benzin fogyott idehaza, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában.

2020 szeptemberében mindössze 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott a magyar kutakon, mint 2019 szeptemberében. De ez sok örömre nem ad okot az államnak, mert az üzemanyag-forgalom még mindig mínuszban van, amit az államkincstár is rendesen megérez.

Tankoló pisztoly oldalról

Ha a gázolaj-fogyasztást nézzük, akkor augusztusban 4,9, előtte 7,6, illetve 7,5 százalék volt a mínusz, míg a tavaszi karantén idején 11,8, illetve 21,8 százalék, közölte a NAV. A gázolaj iránti keresletet kis mértékben növelheti a karácsonyi időszak, a járvány miatt ugyanis sokan online szerezhetik be az ajándékokat, a fuvarozók pedig nagy általánosságban ezt az üzemanyagtípust tankolják.

Ami a benzinforgalmat illeti, az júliusban állt legközelebb a 2019-es szinthez, abban a hónapban gyakorlatilag ugyanannyi benzin fogyott a magyar kutakon, mint tavaly júliusban. Szeptemberben viszont 2,6 millió literrel kevesebb fogyott ebből az üzemanyagtípusból, mint 2019-ben. 2020 januárja és októbere között összességében 99 millió literrel kevesebb benzint tankoltunk, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. A mostani szinthez képest gázolajból 176 millió literrel tankoltak többet a magyarok a tavalyi év első kilenc hónapjában.

Szájmaszkot viselő férfi tankol üzemanyagot a gépkocsijába

A szabadforgalomba kerülő üzemanyagok mennyiségén is meglátszik az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése, ebben a fuvarozókhoz, mezőgazdasági termelőkhöz közvetlenül kerülő üzemanyag mennyisége is benne foglaltatik. 2020-ben eleddig 490,9 milliárd forint folyt be az államkasszába az üzemanyagok jövedéki adójából, szemben a tavalyi év hasonló időszaki 509 milliárd forintjával. Ez 18 milliárd forintnyi különbség úgy, hogy az egyenleget még javította is, hogy július elsején megemelkedett az üzemanyagok jövedéki adója.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tankoló pisztoly a sofőr kezében
2020. október 16.
Érdekes adatokat közölt a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).
Magyar bankjegy
2020. augusztus 04.
Idehaza majdnem 9 százalékkal csökkentek a benzinárak 2019 elejéhez képest.

További hírek