Emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-06-23, 08:30

Az ok: 50 dollár alá csökkent a Brent olaj hordónkénti átlagára 2020 második negyedévében.

A koronavírus-járvány miatt jelentősen megcsappant a kereslet az üzemanyagok iránt 2020 második negyedévében, ennek következtében a 30 dollárt sem érte el a Brent olaj hordónkénti átlagára az említett időszakban a NAV friss számítása szerint. Emiatt július elsejétől megemelkedik az üzemanyagok jövedéki adója idehaza.

Üzemanyagot tölt egy kocsiba a benzinkutas

Ha az olaj ára a világpiacon 50 dollár alá esik, akkor automatikusan emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója idehaza. Ezt a törvényt 2016-ban fogadta el az Országgyűlés a kormány javaslatára.  Az autósoknak több mint 3 évvel ezelőtt kellett ennél magasabb adót fizetniük. Az adóemelés hatására a benzin literje több mint 6 forinttal, a gázolajé pedig majdnem 13-mal kerül majd többe jövő hét szerdától a magyar töltőállomásokon.

A DK szerint a kormány a jövedéki adó emelésével az autósokat bünteti a válság közepén. A kormány azt mondta, ha majd a Brent olaj hordónkénti átlagára folyamatosan 50 dollár fölött lesz, akkor az adóterhek is automatikusan csökkenni fognak.

„A kőolajárhoz kötött, júliusi adónöveléssel együtt is Magyarország szedi az egyik legalacsonyabb jövedéki adót a térségben” – jelentette ki a Varga Mihály által vezetett Pénzügyminisztérium.

Egyébként most szerdán is nagyot drágulnak az üzemanyagok a magyar kutakon, a benzin átlagára csaknem 10 forinttal megy feljebb a hét közepén.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

RTL Híradó

Kapcsolódó írások

Üzemanyagot töltenek egy autóba
2020. március 23.
Matekoztak egyet a NAV-osok, erre jutottak.
Magyar bankjegy
2020. augusztus 04.
Idehaza majdnem 9 százalékkal csökkentek a benzinárak 2019 elejéhez képest.

További hírek