Szinte biztos, hogy a kormány megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-06-09, 08:55

125 forintra változhat a benzin literenkénti adómértéke.

Minden bizonnyal megemelkedik az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon, derül ki a Privátbankár.hu cikkéből.

A nálunk irányt adó Brent típusú olaj hordónkénti ára 43 dollár körül mozog jelenleg, de 2020 januárjában még arról mentek a találgatások, hogy mikor lép be a 100 dollár feletti tartományba az olaj ára. A COVID-19 járvány miatt azonban egyik pillanatról a másikra összerogyott az olajpiac, amely az utóbbi hetekben kezdett magához térni a sokkból (szerdán egyébként megint változik a benzin ára, hétfőn meg is írtam, hogy pontosan mennyivel).

Benzinkutas tölt üzemanyagot egy Audi típusú személygépkocsiba
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A zuhanó árak ellenére áprilisban még nem emelkedett meg az üzemanyagok jövedéki adója, mivel a kőolaj első negyedéves átlagára 50 dollár fölött maradt. A második negyedév után viszont már más lehet a helyzet, és erre a spekulációra a kormány ráerősített a 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.

„Az adóváltozás részben továbbra is a dohánytermékek jövedéki adójának uniós szinthez történő közelítéséhez köthető, de jelentős hatás, hogy az alacsony olajárak miatt várhatóan a járműüzemanyagok jövedéki adója is emelkedik majd” – olvasható a dokumentumban.

Ebből világosan látszik, hogy a kormány adóemelésre készül a második negyedévet követően, amire egyébként megvan a felhatalmazása a hatályos jogszabályok szerint. A jövedéki adó változása nem mellékesen a benzinárra pakolt 27 százalékos áfa összegét is meg fogja emelni. Ez azt jelenti, hogy júliustól a benzin adómértéke literenként 125 forint lehet, a gázolajé pedig 120,35 forint.   

A költségvetési törvényjavaslat alapján a különböző jövedéki adókból jövőre 1263,1 milliárd forint folyik be az állam kasszájába.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Üzemanyagot töltenek egy autóba
2020. március 23.
Matekoztak egyet a NAV-osok, erre jutottak.
Tankoló pisztoly a sofőr kezében
2020. október 16.
Érdekes adatokat közölt a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).

További hírek