Bejelentést tett a NAV az üzemanyagok jövedéki adójáról

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-03-23, 10:48

Matekoztak egyet a NAV-osok, erre jutottak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számítása szerint a kőolaj első negyedéves átlagára 50 dollár fölött maradt, így nem indokolt, hogy április 1-től megemeljék az üzemanyagok jövedéki adóját.  

A kőolaj ára hetek óta zuhanórepülésben van, hiszen a koronavírus-járvány terjedése miatt drasztikusan csökken a kereslet az üzemanyagok iránt világszerte. A járványhelyzet miatt egyre több országban maradnak otthon az emberek, tehát logikus, hogy kevesebbet is autóznak. Közben viszont a kőolaj-kitermelés nem csökken, szóval hatalmas túlkínálat jelent meg a piacon egyik pillanatról a másikra.

Üzemanyagot töltenek egy autóba

Ugyanakkor a NAV kimatekozta, hogy a Brent ára január 1. és március 15. között 56,327 dollár volt, ami azt jelenti, hogy áprilisban nem fog megemelkedni az üzemanyagok jövedéki adója. Vagyis a benzin jövedéki adója 120 Ft/liter, míg a gázolaj jövedéki adója 110,35 Ft/liter marad.

Más kérdés, hogy mi lesz júliustól, ha a kőolaj világpiaci ára alacsony szinten stabilizálódik. A helyzet az, hogy amennyiben a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal megugrana, a gázolaj esetében pedig literenként 10 forintos drágulás következne be. Vagyis a benzin adómértéke literenként 125 forint lenne, a gázolajé pedig 120,35 forint.

Az adómérték növekedésével azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe azok a személyek, akik a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel (ide sorolhatók például a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők).

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Holtankoljak.hu

Portfolio

Kapcsolódó írások

Tankoló pisztoly a sofőr kezében
2020. október 16.
Érdekes adatokat közölt a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).
Benzinkutas tölt üzemanyagot egy Audi típusú személygépkocsiba
2020. június 09.
125 forintra változhat a benzin literenkénti adómértéke.

További hírek