2022. június 16. | 10:05

„Az erőszakkal bevezetett kiskereskedelmi árak rendszere teljességgel fenntarthatatlan” – mondja a kormányfő.

Szlovénia június 21-től megszűnteti az üzemanyagár-stopot – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Robert Golob szlovén kormányfő.

A miniszterelnök kiemelte, az autópályákon kívüli töltőállomásokon rögzítik a kiskereskedői árrést, míg az autópályákon teljesen liberalizálják a díjszabást. Golob rámutatott, az olaj ára másfél évvel ezelőtt még 70 euróba került tonnánként, mostanra már 120 euró fölé emelkedett, ez azonban nem tükröződött a kiskereskedelmi árakban, mivel ez idő alatt eltérő árszabályozások voltak érvényben Szlovéniában.

tankolás
Kép: Depositphotos

A kormányfő kifejtette, egy rendelet útján erőszakkal bevezették a kiskereskedelmi árak szabályozását, ami miatt most az üzemanyag-kiskereskedők részéről több millió euró értékű kártérítési követeléssel kell szembenézniük. Így ebben a formában ez a rendszer teljességgel fenntarthatatlan. Golob hozzátette, a kormány egyensúlyt akar teremteni a piacon, hogy mindenki, az állam, a kiskereskedők és a fogyasztók is viseljék a terhek egy részét.

A korábbi kormányfő, Janez Jansa mandátumának lejárta előtt három hónapra rögzítette az üzemanyagok árát. A 95-ös benzin kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, míg a gázolaj kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg. Ez a rendelet augusztus közepéig lett volna érvényben.

jó nő tankol
Kép: Depositphotos

Matjaz Han gazdasági miniszter kifejtette, a kormánynak gyorsan kellett lépnie, mivel az üzemanyagárak mindenkit érintenek, és a jelenlegi szabályozás jelentős hiányt okoz az államnak, ugyanis a kiskereskedőknek fizetett esetleges kártérítések több száz millió euróra rúgnának.

Nyitókép: Depositphotos

MTI