Megtalálták Szaddám Huszein fiának Ferrari F40-esét

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-05-04, 10:37

Előkerült a hírhedt és autóőrült fiú elveszettnek hitt autócsodája.

Szaddám Huszein egykor Irak elnöke és egyben teljhatalmú ura volt, ahogy illik, ő és népes családja soha nem szűkölködött az anyagi javakban. Ezt bizonyítja az is, hogy legidősebb fia, Uday Huszein számolatlanul gyűjtötte a különleges autókat. A diktátor és rezsimjének végnapjaiban készült 2003-as amerikai felvételek tanúsítják, hogy a család rezidenciájában több tucat szuperautó állt akkor, amikor megsemmisítő csapást mértek rájuk a különleges erők.

Udey Huszein Ferrari F40

A legenda szerint azonban Uday-nak 1200 autója is volt fénykorában, köztük számtalan Rolls-Royce, Porsche, Mercedes-Benz és Ferrari, és csak azért fogyatkozott meg a számuk, mert édesapja, Szaddám Huszein a 90-es években büntetésből felégette a gyűjtemény jelentős részét. Mi volt a rakoncátlan fiú bűne? Egy vacsorán olyan embereket lőtt agyon hirtelen felindulásból, akik apja bizalmi emberei voltak. Nem kellett volna. Másokat persze büntetlenül gyilkolhatott, állítólag egyszer megölt egy katonát, mert az szerinte nem tisztelgett neki megfelelően.

Udey Huszein Ferrari F40

Az iraki háború pusztítása persze nem kímélte a megmaradt autógyűjteményt sem. Amikor az irakiak veresége már elkerülhetetlennek látszott, Uday arra utasította embereit, hogy semmisítsék meg a fennmaradt autókat is, ha az övéi nem lehetnek az autócsodák, senkié se legyenek alapon. Különleges járgányok tucatjai váltak ismét a tűz martalékává, azonban néhány autó, köztük egy méltán legendás Ferrari F40-es is valahogy megúszta a lángokat, csakhogy aztán eltűnt.

Udey Huszein Ferrari F40

Az évek során olykor fel-felbukkant néhány fénykép az autóról, bizonyítva, hogy még megvan, egyben van és valahol a poros Irakban található. Egy Ratarossa nevű Youtuber, aki egy eltökélt Ferrari rajongó nemrég elhatározta, hogy megkeresi Uday F40-esét. A feladat nem volt kicsi és túl sok reménnyel nem is kecsegtetett, csodák csodájára azonban az autó nagyon hamar meglett. A Ferrarira Erbílben, egy észak-iraki, zömmel kurdok lakta városkában leltek rá és egy garázsban várta a megváltást. A cikkhez mellékelt képek még 2016-ban készültek, akkor még a szabad ég alatt porosodott az autó.

Udey Huszein Ferrari F40

Annak ellenére, hogy az órájában mindössze 3 700 kilométer van, és egyszer már felújították, állapota mégis kiábrándító. Jelenlegi tulajdonosa pedig 1 150 000 amerikai dollárt szeretne érte kapni, ami átszámolva körülbelül 370 millió forint. Ez azonban túlságosan nagy összeg egy olyan autóért, amihez kétséges, hogy az újabb restauráláshoz szükséges alkatrészeket egyáltalán be lehet szerezni még ebben az életben. Ennek ellenére remélem, egyszer valaki mégis lát benne fantáziát és kezelésbe veszi a jobb sorsra érdemes legendás szuperautót.

Kapcsolódó írások

Kalapács alá kerül egy Ferrari F40
2017. augusztus 15.
Késztetést érzel arra, hogy megvásárolj egy Ferrari F40-et? Ez az alig használt darab 3200 km-t futott és közel 1 millió angol fontot kóstál
Ferrari F40
2019. augusztus 03.
A 80-as években az autók még nem tartották maguktól a sávot, de kit érdekelt? Vezetésük olyan élményt adott, amit a maiak aligha.

További hírek