Megtriplázódik a pofátlan sofőrök ellen bevethető rendőrautók száma

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-06-17, 09:08

A jelölt rendőrautók is kiveszik majd a részüket a pofátlantanítási sorozatból.

A magyar rendőrség 104 darab vadiúj menetrögzítő kamerával és ugyanennyi hibátlan állapotú tablettel lett gazdagabb a közelmúltban (utóbbiakkal a felvételek kezelése és archiválása történhet). A beszerzésnek köszönhetően megtriplázódott a rejtett közúti ellenőrzésekre használható rendőrautók száma.

A menet közbeni képrögzítésre kiválasztott kamera

A rendőrség pofátlan(TAN)ítási néven futó akciója során a járőrök jelölt vagy jelöletlen rendőrautókból csapnak le a legdurvább közlekedési szabályokat megszegő autósokra, motorosokra és kerékpárosokra. A menetrögzítő kamerával ellátott rendőrkocsik bárhol felbukkanhatnak az országon belül, vagyis továbbra sem lehet senki biztos abban, hogy egy durva szabályszegés után nem villan fel mögötte a kék-piros lámpa az addig civilnek hitt autón.

Hamar bebizonyosodott, hogy a jelöletlen rendőrségi autókból, képrögzítő eszközökkel végzett járőrözés rendkívül hatékony közúti ellenőrzési forma. Egyfelől időben mérve is így lehet a legtöbb szabályszegőt tetten érni, másfelől pedig gyakorlatilag 100 százalékos a szabálytalanságokat elismerő autósok aránya. A szabálysértés elkövetését ugyanis teljesen felesleges tagadni, hiszen a rendőrök kezében ott van a bizonyító erejű felvétel, amit akár ott a helyszínen is vissza lehet nézni azonnal.

A pofátlantanítási sorozat kezdetén mindössze 20 civil rendőrautó járőrözött Budapesten, majd az akciót kiterjesztették az egész országra. A hatékonyságot látva újabb 12 új autót szereztek be és készítettek fel a rejtett ellenőrzési formára a rendőrök, idén februárban pedig további 8 vadonatúj Skoda Octaviával egészítették ki a flottát. Vagyis mostanáig 40 erős, korszerű és a feladatra optimalizált álcázott és kamerával ellátott rendőrautóval vadásztak országszerte a szabálytalankodókra az egyenruhások.

Újj Skoda Octaviák

A hatóság viszont nem érte be ennyivel, a zsaruk 104 jelölt rendőrautót szerelnek fel a most beszerzett menetrögzítő kamerákkal és tabletekkel, vagyis az eddig a rejtett ellenőrzésekre 40 bevethető autót számláló flotta megsokszorozódott, konkrétan megtriplázódott (144-re emelkedett a pofátlanító rendőrautók száma).

„A mobil eszközök a civil jellegű autók mellett természetesen az olyan matricázással és stabil megkülönböztető jelzéssel (fényhíddal) rendelkező járőrautókban is használhatók, amelyek még nem rendelkeznek képrögzítő rendszerrel. Vigyázat a pofátlantanítási sorozat folytatódik……már 144 eszközzel!” – figyelmeztet a rendőrség.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Szabálytalankodó sofőr
2020. január 07.
Karácsonykor sem tétlenkedett a yard.
1978 Ford Fairmont, oldalnézet, jobbról
2018. november 06.
A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói.

További hírek