Megugrott az olaj ára, gyengült a forint, mégsem drágul a benzin szerdán

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-04-06, 09:52

Nem kizárt azonban, hogy a közeljövőben drágulni fognak az üzemanyagárak idehaza.

Szerdától nem változnak az üzemanyagárak a magyarországi benzinkutakon, annak ellenére sem, hogy az elmúlt héten jelentősen megemelkedett a Brent típusú olaj hordónkénti ára, miközben a forint az euróval és a dollárral szemben is gyengült. Viszont a kijárási korlátozás bevezetése miatt a felhalmozott benzinkészletek sem fogynak annyira.

A koronavírus terjedése miatt bevezetett utazási korlátozások miatt az egész világon csökkent a kereslet az üzemanyagok iránt az elmúlt hetekben. Emiatt és a Szaúd-Arábia és Oroszország között kirobbant olajháború miatt a Brent típusú olaj ára 30 dollárt zuhant egy hónap alatt.

Tankoló pisztoly oldalról fotózva

Az alacsony olajár miatt a nagyhatalmak komoly veszteséget szenvedtek/szenvednek el (a kereskedők kis túlzással lassan már fizetni fognak azért, hogy valaki átvegye tőlük a nyakukba szakadt benzinkészleteket), ezért az USA elnöke, Donald Trump akcióba kezdett. Trump közvetített a szaúdiak és az oroszok között, a tárgyalások eredményeképpen az olaj ára egy nap alatt kilőtt, 24 órán belül 20 százalékos emelkedésnek lehettek szemtanúi a piac szereplői.

Mindeközben a forint a dollárral és az euróval szemben is gyengült a mögöttünk hagyott napokban, a szakértők biztosak voltak benne, hogy árcsökkenésről nem fogunk hallani. Az üzemanyagárak stagnálása minden bizonnyal a felhalmozott készleteknek köszönhető, de ha az megcsappan, akkor szinte garantált, hogy drágulni fognak az üzemanyagárak itthon a mostani tendenciák mellett. Bár a drágulás sem lesz egy darabig nagy érvágás, hiszen a kijárási korlátozás miatt amúgy is kevesebbett autózhatnak mostanság a magyarok.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Üzemanyagot töltenek egy autóba
2019. október 07.
Most aztán nem panaszkodhatnak a dízelesek.
Fekete hajú modell lány pózol a benzinkúton egy oldtimer autó mellett
2019. október 21.
Mutatjuk, hogy alakulnak szerdától az üzemanyagárak.

További hírek