2021. szeptember 23. | 14:20

Körülbelül 10 milliárd forintba fog kerülni a kivitelezés.

A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója, Nagy Róbert Attila bejelentette, hogy elkezdődik a Siófokot elkerülő út tervezése, amelynek során csaknem féltucat lehetséges nyomvonalat vizsgálnak meg.

A mintegy három és fél kilométeres, kétszer egy sávos út tervezésének első szakasza kezdődik meg, a szerződés szerint 2022. augusztus 19-ig döntenek a végleges változat mellett, a kiviteli tervek 2024-re készülhetnek el, közölte Nagy Róbert Attila.

A kormány döntése nyomán az előkészítéshez szükséges anyagi forrás már megérkezett az infrastruktúrafejlesztőhöz. A remények szerint a déli elkerülő út nagy mértékben csökkenti majd a városi utak leterheltségét, mondta Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Az út megépítése a legrövidebb, az M7-es autópályával párhuzamosan, attól északra fekvő nyomvonalon egyszer már meghiúsult a környékbeli lakók tiltakozása miatt – ez hét évvel ezelőtt, 2014-ben történt. Witzmann szerint most kedvezőbb nyomvonalakon, a 65-ös út és a város keleti határában lévő Somlay Artúr utca között tervezik a tehermentesítő utat. Jelezte, hogy az út akkor lesz véglegesen kész, ha a 65-ös úttól nyugat felé vezető szakasz is megépül.

A közelmúltban áthelyezett kiliti duzzasztót statikailag úgy tervezték, hogy alkalmas legyen a Sión való átkelésre, ennek költségcsökkentő vonzatáról nem akarnak lemondani az építés során. Elhangzott az is, hogy a nemrég elkészült szennyvíztelephez vezető út egy szakaszát is bevonhatják a projektbe.

Lengyel Róbert, a város független polgármestere arról tájékoztatott, hogy a nyári turistaszezonban a 65-ös út bevezető szakasza túlterhelt. A Siófokhoz tartozó, hétezer lakosú Balatonkilitiről bejárók jelentős része igénybe tudná venni az elkerülő utat, jegyezte meg a politikus.

„Az elkerülő úton több új csomópont, egy Sió-híd és egy vasúti felüljáró épül. A tervek szerint kerékpárutat is építenek, kapcsolódik a projekthez a Siófok-Tamási kerékpárút, amelynek tervezése ősszel kezdődött el. A kivitelezés mai áron számolva mintegy tízmilliárd forintba fog kerülni” – ismertette a NIF Zrt. vezérigazgatója.

Reméljük, hogy a Google Maps is látni fogja majd az új elkerülő utat: