A Porsche nem csak a világ egyik legjobb sportautóit gyártja, mint például az ikonikus 911-es, de technológiai vállalatként is jelen van. A német autógyár évtizedek óta kiemelkedő a mérnöki fejlesztésekben és a különböző innovatív technológiák alkalmazásában, legyen szó akár arról, amikor a vállalat 3D nyomtatással kísérletezett a 911 GT2 RS dugattyúinak elkészítéséhez. A legfrissebb felhozatalban a Porsche Digital egy olyan mesterséges intelligenciával állt elő, amely felhasználható a különböző zajok pontos detektálására.

kék Porsche oldalról

A Sounce névre keresztelt digitális asszisztencia megbízhatóbban képes észlelni a háttérzajt, ami például egy endurance teszt során hatalmas segítség a fejlesztőmérnökök számára. Az ilyen  teszteknél jellemzően a szakemberek állandó jelenlétére van szükség, ami nagyon megterhelő, a Sounce használata viszont ezt az igényt megszünteti. Ezen kívül a technológia számos más előnnyel is jár. Növelheti például az autóipar alkatrészgyártását és javíthatja a hibadokumentáció pontosságát is.

a Porsche zajfelismerő rendszere

„A Sounce segítségével megbízhatóan ellenőrizhetők az egyes alkatrészek zajkibocsátási értékei különféle körülmények között” – mondta Patricia Rennart, a Porsche Digital munkatársa.

Míg a rendszer előnyei elsősorban a fejlesztési szakaszban mutatkoznak meg, de az újabb autók tulajdonosai az aktív zajcsökkentésnek köszönhetően egyre inkább élvezik a csendesebb vezetési élményt, és az alacsonyabb zajkibocsátás miatt kevésbé lesznek fáradtak, főleg a hosszabb távú utazások során.

Porsche 911 hátulról

Legyen az akár tesztlabor vagy közút, a hangtechnika legújabb fejlesztései megkönnyítik mind a mérnökök, mind a sofőrök életét.