2019-ben James Hetfield, amerikai énekes és gitáros, a Metallica együttes frontembere és ritmusgitárosa úgy döntött, teljes autógyűjteményét a Petersen Automotive Museumnak adományozza. Nyerj betekintést a híresség egykori kollekciójába!

James mindig is autós srácnak vallotta magát, most pedig a legnagyobb örömmel tárja a világ szeme elé, milyen különleges, klasszikus autókat birtokolt, majd adományozott el. Az egyik legmenőbb és legegyedibb autógyűjteménnyel rendelkező zenész úgy nyilatkozott az autókról, ahogyan ő a zenét is látja, vagyis: a szabadság és egyben a kifejezés formái, amelyek az alkotóik szenvedélyét közvetítik a világ felé.

Összességében nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy James Hetfield a zeneipar mellett az autóiparban is elismert szerepet töltött be teljesen személyre szabott jármű gyűjteményével. Mialatt az autógyűjtők túlnyomó többsége méregdrága szalonautót vásárol, Hetfield ehelyett úgy döntött, hogy a semmiből épít járműveket, és a zene számára fenntartott kreativitását gyakran négykeréken guruló „szobrok” készítésére összpontosítja. Az alábbiakban egy új, ötperces videót láthatsz, amiben Hetfield mesél egyedi gyűjteményéről.

A zenész gyűjteményének kulcsfontosságú járművei között egy 1948-as évjáratú Jaguar, „a fekete gyöngy”, egy 1934-es Packard „aquarius”, egy 1953-as Buick Skylark és egy 1937-es Lincoln Zephyr szerepelnek. Az autókat gyakorlatilag egytől egyig a semmiből tervezték, James elképzeléseit Rick Dore autóépítő valósította meg. A Petersen Autómúzeum ezen kiállítása 2020. február elsején nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára, hogy megtekinthessék a Hetfield-kollekciót.

„Ez az első alkalom, hogy a Hetfield kollekciót bemutathatjuk a nagyközönségnek, és alig várjuk, hogy megoszthassuk a világgal a rendkívüli járművek inspirációját” – nyilatkozta a Petersen munkatársa.

Minden bizonnyal van értelme annak, hogy a világ egyik leghíresebb metál együttesének tagja autószerelmes, nézz csak rá erre az egyedi, 1961-es Lincoln Continentalra. Öngyilkos ajtók, hatalmas hűtőrács, oldalt kivezetett kipufogók. Mi kellhet még?

A Fekete Gyöngy

Hiszed vagy sem, a képen látható jármű alapját egy 1948-as Jaguar képezi. Kíváncsi vagy, hogy ha már ilyen misztikus nevet kapott az autó, vajon milyen meghajtásra épült? Nos, el kell, hogy szomorítsalak, ugyanis nem brit származék van benne, annál valami sokkal ütősebbel álltak elő: a Ford 5,0 literes V8-asát pakolták a motortérbe.

Aquarius

Az Aquarius gördülő karosszériájának mérete ad tanúbizonyságot arról, hogy egy jármű képes meghaladni a korát. Ugyanakkor nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ezalatt az 1930-as évekről van szó, nem pedig a ’80-asokról vagy a XXI. századról. A géptető alatt egy 6,2 literes LS3 V8! Számomra ez az a kategória, amire azt mondom: minden, ami kell és semmi, ami nem.

BlackJack

A fenti leírásban ugyan nem említem, mivel Hetfield számára nem volt kulcsfontosságú jármű, nekem viszont sokkal inkább tetszik. A hot rod stílus valóságos képviselője ez az 1932-es évjáratú Ford, és ez nem véletlen, hiszen kizárólag olyan alkatrészekkel módosították (Stromberg karburátor, Edelbrock légszűrő), amelyek akkoriban elérhetőek voltak a hot rodok számára. A BlackJack meghajtásáért cseppet sem meglepő módon a Ford 4,8 literes V8-asa felel.

Iron Fist

Ha azt a feladatot kapnád, hogy készíts vagy találj fel egy olyan autót, amelynek csupasz fém karosszériája van, valószínűleg egyből a DeLoreanre asszociálnál. Szerencsére a Metallica frontemberének ízlése megoldotta, hogy a szemed elé az Iron Fist táruljon a képernyőn. Az Iron Fist egyértelmű üzenetet közvetít a külvilág felé: a legjobb festék, ha nincs festék. Ismételten képbe jönnek a ’30-as évek, ugyanis az Iron Fist alatt egy 1936-os Ford Coupéról van szó.

Skyscraper

Egy 1953-as Buick Skylark. A gázpedált egy dobkészlet basszus pedáljával állították elő, a mérőműszerek a Fender pengetőket utánozzák. Természetesen lehetne még tovább nyúzni a metaforákat, de azt hiszem, a motortérben lévő 350 Chev mindenre magyarázatot ad.

Slow Burn

Egy újabb csoda Rick Dore személyétől, ami egyben Hetfield kedvencévé vált az évek során. 

Voodoo Priest

A V8-as motor olyannyira összefolyt Amerikával, hogy az amerikai autógyártás DNS-évé vált az idők során. Vegyük például az 1937-es Lincoln Zephyrt, ami egy rendhagyó példa, hiszen egy 4,4 literes V12-t szereltek bele. Igen, V12 egy 1937-es autóban, 110 lóerővel.

Str8 Edge

Ha egy pillanatra eltekintesz a névtől és alaposabban szemügyre veszed a gépjárművet, láthatsz benne valami Fordra utalót. Jól látod, ugyanis ez a masina az átalakítás előtt egy Ford F100-as volt, ami előéletében golfautók vontatására szolgált.