A 8 legszebb hangú V8

Közzétéve:
2017-07-03, 15:30

A V8 motorok népszerűsége már hosszú ideje töretlen. Számos gyártó készít ilyen hengerkiosztású motorokat, egyszerűségük és megbízhatóságuk miatt. Listánkon nyolc V8 szerepel, kiemelkedő hanggal.

1. Porsche 918 4.6 V8

Porsche 918 V8 motor

A modern mérnöki munka tökéletes gyümölcse

A Porsche 2 év alatt 918 darabot gyártott világverő szuperautójából és ezzel egy csapásra megváltoztatta a szupersportautó gyártás jövőjét. A Nürburgringen azóta is körrekordot tartó Spyder minden téren tudott újat mutatni. Az erőforrás egy hibrid üzemű szívó sík főtengelyű V8. Ez a 4.6 literes benzines 608 lóerőt biztosít, ezt egészíti ki a két villanymotor 279 lóerővel. A motor felépítése az RS Spyder LeMans Prototype alapjait örökölte, mindössze 135 kilogrammot nyom. A két elektromos motor az első-hátsó tengelyeknél helyezkednek el, és hajtják a közelebb eső kerekeket. A benzines vonóerejét pedig egy 7 fokozatú PDK váltó juttatja a hátsó féltengelyekhez. A 918 hangja nem a klasszikus V8 dörmögésre emlékeztet, meglehetősen jól forog és kellőképpen kisimult. Egy biztos, igazán szépen szól amikor a mutató 9000 körüli fordulatnál jár.

Porsche 918 Spyder

A 918 Nürburgring rekordja még hosszú ideig aktuális lehet

2. Volvo B8444S

Volvo V8

A svéd-japán együttműködés eredménye

Talán kevesen ismerik a Volvo V8 motorjait, pedig igazán jól sikerült darabok. A B8444S-t a Yamaha szállítja a skandináv gyártónak. Először 2005-ben az XC90-nel kínálták, majd a második generációs S80 motorterében jelent meg. Rengeteg közös vonást hordoz a Ford SHO motorjával, de a gyártók teljesen külön fejlesztésnek tartják a kettőt. A váltó szintén egy japán darab, de egy svéd haldex összkerékhajtáshoz kapcsolódik. Érdekesség, hogy a kasztnira merőlegesen építették be, illetve 60 fokos felépítése inkább a V6-okra jellemző. Az alumínium blokkos DOHC 315 lóerőt és 440 Nm nyomatékkal tekeri a kerekeket. Ugyan nem forog sokat, de a hangra nem lehet panasz.

Volvo s80

A Volvo mindig szépen, csendben képviseli a prémium minőséget

3. Chevrolet LS7

Corvette engine

Az LS motorok mára sok helyen bizonyítottak, ám a driftautókban a legnépszerűbbek

A Chevrolet LS  talán az egyik legismertebb V8-as motorcsalád. Az utóbbi években az LS-ek reneszánszukat élik, megbízhatóságuk, nyers erejük miatt gyakran építik át őket mindenféle autóba, akár versenycélra is. Manapság a legtöbb motor DOHC felépítésű, ám az LS egyetlen vezérműtengelyével SOHC felépítést használ és még így is 7000-es fordulat fölé szaladhat a mutató. Strapabíróságuk nem véletlen, a 7 literes motornál titánt és kovácsolt acélt is használtak. Csúcsteljesítménye 505 lóerő, emellé pedig 640 Nm nyomatékot tud biztosítani. Hangja olyan, amilyennek lennie kell, hamisítatlan amerikai V8.

Chevrolette Corvette

Ízig-vérig Amerika

4. Alfa Romeo 4.7 V8

Alfa Remoe v8

Meglehetősen hátra tolva helyezkedik el az Alfa szíve

Az Alfa V8 motorja a Ferrari F136 közvetlen rokona, de komolyabb beavatkozásokat alkalmaztak, például a keresztsíkú főtengelyt. A végeredmény 450 lóerő és 480 Nm, a tiltás pedig 7600-as fordulatnál következik be. Egy jó motorhoz dukál a jó váltó is, szerencsére az Alfa Romeo nem okozott csalódást, a váltó sport módban 115 ezredmásodperc alatt vált fokozatot. A Ferrari gyökerek és a módosítások egészen egyedi hangzást biztosítanak a 4691 köbcentis V8-nak.

Alfa Romeo 8c

Az Alfa régi versenygyökereihez nyúlt vissza a 8C-vel

5. BMW S62B50

S62 m5

Az első V8-as M5

Ugyan a BMW leghíresebb motorjai sorhatosok, a V8-asok is kedvelt típusok. Megjelenésekor a világ leggyorsabb szedánjaként számon tartott E39 és a Z8, illetve bizonyos Ascari típusok 4.9 literes erőforrása is méltán lett elismert. Az S62 az M62 módosított, kihegyezett változata, a lökettérfogatot 4398 köbcentiről 4941-re növelték, hengerenkénti pillangó szeleppel szerelték és üreges vezérműtengelyeket használtak. A motor 394 lóerőt és 500 Nm nyomatékot tudott biztosítani, köszönhetően a dupla VANOS rendszernek. Viszonylag jól forog, a vezérlő 7000-es fordulatnál tilt. Ha igazi V8 mormogásra vágysz, itt a Te motorod.

BMW m5

Mára klasszikussá érett az E39 M5

6. Jaguar 5.0 V8

Jaguar v8

A nagy műanyag burkolatok alatt valójában egy 5 literes V8 található

A Jaguar az utóbbi években számos fejlesztésen dolgozott, amikkel visszanyerheti frissességét a piacon. Az új F-Type is nagy terhet visel a vállán, az E-Type utódjaként. A Jaguar ehhez két új szívet fejlesztett, a nagyobbik 5.0 literes kompresszoros V8 pedig igazi monstrum. Az SVR kiadásban a motor már 567 lóerőt tud, 700 Nm nyomatékkal, ami az F-Typeot 3.5 másodperc alatt gyorsítja 100-ra. A motorerő továbbításáért egy szekvenciális váltó felelős, a kerekeknél pedig egy elektromos differenciálmű osztja el az erőt. A kipufogó üvöltése brutális, durrog, hörög, csattog, talán az egyik legjobb V8 hang ami kipufogót elhagyott.

Jaguar F-type

Az utóbbi pár évben a Jaguar nagyon jó uton halad

7. Lotus Type 918

Lotus Esprit motor

Talán az Esprit neve még nagyobb lehetne, ha nem erőltetik a Renault váltót

A Lotus Esprit közel 30 éves gyártása alatt 4 áttervezést is átélt. Az eredeti design Giugiaro munkája, a későbbi facelifteket pedig hasonlóan nagy nevű autótervezőkre bízták. Egészen 1996-ig csak soros négyhengeres Espritek hagyták el a gyárat, ekkora azonban nagy vérfrissítést hoztak a motorpalettára, kiadtak egy duplaturbós 3.5 literes V8-as verziót. Egy teljesen saját fejlesztésű alumínium blokkos, két Garrett turbóval töltött erőforrást készítettek az angolok. Annak ellenére, hogy nem szereltek rá töltőlevegőhűtőt, a motor 500 lóerőről lett lebutítva 350 lóerős teljesítményre. A négyhengeres változathoz is használt, gyengécske Renault váltó nem bírta el a motor erejét, így a meghibásodások elkerülése érdekében kellett komoly teljesítmény csökkentést eszközölni. A listán egyetlen turbós motorként szerepel így hangja igen különleges.

Esprit v8

Eredetileg Kiwi néven akarták forgalomba hozni az első Espritet, de tartották magukat az "E" kezdőbetűs modellnevekhez

8. Mercedes M156

Mercedes amg motor

Bestiális lett az AMG első saját motorja

Az M156 az első egyedi AMG motorfejlesztés. Előtte az összes AMG motor egy Mercedes-Benz erőforrás átalakításával született. A 6208 köbcentis szív a 6.3 jelölést kapta, ezzel tisztelegtek az első Mercedes által gyártott V8, az M100 előtt. Az M156 a 2007-es CLK 63-ban mutatkozott be, 475 lóerővel, ciklusa végére pedig az S63 modellekben már 518 lóerőt és 630 Nm nyomatékot tudott biztosítani. 2011-ben az USA-ban pert indítottak a Merci ellen, a felperes úgy vélte, hogy idő előtti komoly kopás miatt tönkre mennek a motorok. A pert végül a Mercedes nyerte 14 hónap után. Az idő is Benzéket igazolta, a mai napig kedvelt és keresett típusok az M156-tal szerelt AMG-k, a hangorkán pedig magáért beszél.

Mercedes c63 amg

Agresszív motorhoz agresszív külső dukál

Források:

 

[wpdevart_poll id="12" theme="1"]

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Címkék:

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Buick Roadmaster woody wagon, bordó, olalnézet, elölről, balról
2019. március 29.
82 500 dollárért, vagyis majdnem 22,5 millió forintért kelt el egy Buick Roadmaster kombi az RM Sotheby’s árverésén. Az autónak nem csak a megjelenése, de teljesítménye és története is különleges

További hírek