Társszerző: Hajdu Balázs

Az ausztrál Flinders Egyetem által kiadott friss tanulmány szerint a kisgyermekes szülők jelentik az egyik legnagyobb közlekedési kockázatot. A fő problémát az alváshiány okozza, mely a baba gyakori éjszakai ébrenlétével hozható összefüggésbe. A kicsik 30%-a szenved alvászavartól, ebből következően az ő szüleik is kimerültek lehetnek. A probléma viszonylag sokáig fennállhat, hiszen néhány gyermek egészen 3 éves koráig nem alussza végig az éjszakát.


Az alváshiánnyal küszködő szülők reakcióideje csökkenhet a volán mögött

„Az úton nagyobb figyelmet fordítunk a tanulóvezetőkre és a kamionosokra. A „gyermek az autóban” matricával rendelkezőkre is oda kell figyelnünk. Egy alváshiánnyal küszködő anyuka vagy apuka koncentrációja nem megfelelő szinten van. A szülőknek azt tanácsoljuk, hogy ne vezessenek, ha kimerültnek érzik magukat” - mondta Michael Gradisar, a Gyermek és Kamasz Alvásklinika pszichológusa.

Nagyon sokan alábecsülik a kimerültség vezetésre gyakorolt hatását. Ilyenkor csökken a reakcióidő, a koordinációs készség, és könnyű elveszíteni az irányítást a jármű felett. Elég mindössze néhány órás csökkenés az alvásmennyiségben. Ilyen esetekben előfordulhat az úgynevezett „mikroalvás” jelensége is, melyekről gyakran tudomást sem vesznek a sofőrök.

„Egy gyermek születése csodálatos ajándék, ám kétségkívül stresszes időszakot is jelent a szülők számára. Hirtelen megváltoznak az alvási szokások, az alváshiány pedig a vezetésre is negatív hatással lehet. Nem megfelelő az ítélőképesség, a reakcióidő, a sofőrök ilyenkor hajlamosak túllépni a megengedett sebességet. A szülőknek azt javasoljuk, hogy osszák meg a gyermekkel kapcsolatos éjszakai teendőket, és lehetőleg az üljön volán mögé, aki frissebb állapotban van” - tette hozzá Rebecca Ashton az IAM RoadSmart autóvezetői viselkedést vizsgáló vezetője.

Veled is előfordult már, hogy elszundítottál a volán mögött?