Tippek, hogy ne aludj el a volán mögött!

Közzétéve:
2019-05-26, 07:13

Akár 30 métert is megtehetsz másodpercenként vakon, amennyiben 110 km/órás tempónál elszundítanál

Társszerző: Hajdu Balázs

Ha előfordul veled a „mikroalvás” jelensége, akkor akár úgy is lehunyhatod a szemed, hogy észre sem veszed. A „mikroalvás” a szemek rövid idejű pihentetését jelenti. A kimerültség befolyásolhatja a reakcióidőt és akár az irányítást is elveszítheted a jármű felett.

Hogyan kerüld el, hogy elaludj a volán mögött?

  1. Rendszeresen tarts szünetet: Ha hosszabb úton vagy, akkor két óránként érdemes megállni. Inkább húzódj félre egy pihenőhelynél, ha fáradtnak érzed magad.
  2. Állj meg aludni: Sokat segíthet, ha akár csak egy pár órát alszol
  3. Ne indulj hosszú útra munka után: Sokkal kipihentebben ülhetsz autóba, ha a munka utáni, késő esti időpont helyett másnap reggel indulsz útnak
  4. Kérj tanácsot a háziorvostól: Ha rendszeresen szedsz gyógyszert, konzultálj a háziorvosoddal a készítmény vezetésre gyakorolt hatását illetően

álmos sofőr a volán mögött
A közúti balesetek nagy részét kimerültség okozza

A brit Loughborough Egyetem kutatása szerint hatból egy halálos, vagy súlyos sérüléssel végződő balesetet a sofőr kimerültsége okoz. A biztonsági szakértők azt javasolják, hogy minél több pihenőt iktass be egy hosszabb út során. Fontos lehet továbbá az is, hogy a lehető legjobban tervezd meg az utazás időpontját. Amennyiben lehetséges, ne vezess hajnali 2 és 5 óra között, valamint délután 2 és 4 óra között. 

„Még a legjobb fizikai állapotban lévőknek is szükségük van rendszeres alvásra, hogy megfelelően teljesítsenek a volán mögött. A vezetéshez teljes koncentráció szükséges. Senki ne vezessen fáradtan. A biológiai óránk a normál életvitelhez van beállítva. Plusz odafigyelést igényel, ha olyan időpontban kell vezetni, amikor egyébként a test pihenésre számít. Érdemes odafigyelni a megfelelő hidratáltságra is” - mondta Richard Gladman, az IAM RoadSmart vezetési sztenderdek részlegének vezetője.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.
Elektromos hajtású vízitaxival rukkolt elő az ABB!
2018. május 16.
Futurisztikus, egyben környezetkímélő közlekedési eszköz prototípusát tesztelték a Genfi-tavon.

További hírek