Tippek, hogy ne aludj el a volán mögött!

Közzétéve:
2019-05-26, 07:13

Akár 30 métert is megtehetsz másodpercenként vakon, amennyiben 110 km/órás tempónál elszundítanál

Társszerző: Hajdu Balázs

Ha előfordul veled a „mikroalvás” jelensége, akkor akár úgy is lehunyhatod a szemed, hogy észre sem veszed. A „mikroalvás” a szemek rövid idejű pihentetését jelenti. A kimerültség befolyásolhatja a reakcióidőt és akár az irányítást is elveszítheted a jármű felett.

Hogyan kerüld el, hogy elaludj a volán mögött?

  1. Rendszeresen tarts szünetet: Ha hosszabb úton vagy, akkor két óránként érdemes megállni. Inkább húzódj félre egy pihenőhelynél, ha fáradtnak érzed magad.
  2. Állj meg aludni: Sokat segíthet, ha akár csak egy pár órát alszol
  3. Ne indulj hosszú útra munka után: Sokkal kipihentebben ülhetsz autóba, ha a munka utáni, késő esti időpont helyett másnap reggel indulsz útnak
  4. Kérj tanácsot a háziorvostól: Ha rendszeresen szedsz gyógyszert, konzultálj a háziorvosoddal a készítmény vezetésre gyakorolt hatását illetően

álmos sofőr a volán mögött
A közúti balesetek nagy részét kimerültség okozza

A brit Loughborough Egyetem kutatása szerint hatból egy halálos, vagy súlyos sérüléssel végződő balesetet a sofőr kimerültsége okoz. A biztonsági szakértők azt javasolják, hogy minél több pihenőt iktass be egy hosszabb út során. Fontos lehet továbbá az is, hogy a lehető legjobban tervezd meg az utazás időpontját. Amennyiben lehetséges, ne vezess hajnali 2 és 5 óra között, valamint délután 2 és 4 óra között. 

„Még a legjobb fizikai állapotban lévőknek is szükségük van rendszeres alvásra, hogy megfelelően teljesítsenek a volán mögött. A vezetéshez teljes koncentráció szükséges. Senki ne vezessen fáradtan. A biológiai óránk a normál életvitelhez van beállítva. Plusz odafigyelést igényel, ha olyan időpontban kell vezetni, amikor egyébként a test pihenésre számít. Érdemes odafigyelni a megfelelő hidratáltságra is” - mondta Richard Gladman, az IAM RoadSmart vezetési sztenderdek részlegének vezetője.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Elektromos hajtású vízitaxival rukkolt elő az ABB!
2018. május 16.
Futurisztikus, egyben környezetkímélő közlekedési eszköz prototípusát tesztelték a Genfi-tavon.
Budapest sávelzárás
2018. október 31.
A 9 hónapon át tartó sávlezárásokkal még valahogy együtt tudunk élni, hiszen muszáj. De az, hogy jelen helyzetben a Kossuth Lajos utcában irányonként csupán egy-egy sáv járható, az már azért több, mint fájdalmas.   
Ideges sofőr
2018. november 05.
A felújítási munkálatok a nyár elmúltával sem állnak meg, továbbra is rengeteg helyen találkozhatsz lezárásokkal és korlátozásokkal
Tüntetők a Lánchídnál
2019. január 18.
Budapesten és vidéken egyaránt nehézkes lesz az autós közlekedés