2019-ben megközelítőleg 1000 budapesti autósra szabtak ki helyszíni bírságot a rendőrök a fővárosi buszsávok jogosulatlan használata miatt. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a büntetések összértéke több millió forint volt.

A BKK és a BRFK tavaly rendszeresen tartott buszsávellenőrzést. Azok követtek el szabálysértést, akik a buszsávra hajtva vagy ott megállva feltartották a közösségi közlekedést. A buszsávot kisajátító autósok esetében a helyszíni bírság összege ötezertől ötvenezer forintig terjedhet, ami 70 ezer forintra is felugorhat a szabálysértés hat hónapon belüli megismétlése esetén. A hatóság feljelentést tesz, ha a megállított sofőr nem ismeri el a vétséget.

Helyszíni bírságot kiszabó rendőrök

A razziáknak meglett az eredménye, 2020 első két hónapjában a rendőrök 80 alkalommal csaptak le a buszsávban közlekedő szabálytalankodókra, miközben tavaly körülbelül dupla ennyi szabálysértés történt januárban és februárban. Ebből már ki is derülhetett a számodra, hogy a közös ellenőrzések idén is folytatódnak, szóval csak akkor hajts rá a buszsávra, ha éppen kanyarodni készülsz, ne ott tolakodj, különben bajba kerülhetsz.

A rendőrök, az autóbuszvezetők és a trolibuszvezetők arról számoltak be, hogy az autósok leginkább a Mészáros utcában, a Hegyalja úton, a Megyeri úton, a Határ úton, az Üllői úton, a Kőbányai úton, a Vaspálya utcában, a Budaörsi úton, a Szent István körúton, a Vágány utcában és a Thököly úton szeretnek ráhajtani a buszsávra.