2020. március 26. | 16:33

A tavasz közeledtével sokan gondolkodnak a gumicserék elvégzésén. Amikor nyári gumit kell kiválasztani, többféle szempontot szoktunk figyelembe venni, amelyek közül az egyik legfontosabb az ár.

Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon élők szeretnek spórolni, vagy arra költeni, amire tényleg vágynak, és valljuk be őszintén, a kerekek nem a kedvenc luxuscikkek közé tartoznak. Amennyiben ár szerint akarunk dönteni, a 17.000 Ft alatti kategóriában már rengeteg lehetőségünk van. Meglepő lehet, hiszen ugyanúgy találunk jó minőségű és biztonságos kerekeket, mint a csúcskategóriás modelleknél.

Itt is igaz, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb. Ezt a mondást már fiatalon megtanulhatjuk, amikor ruhavásárlásról, vagy hölgyek esetében és smink kiválasztásáról van szó. Ugyanez igaz az autókra is. Vannak olyan szuper márkák, amik rossz hírében állnak, ugyanis vagy rendszeresen műszakira szorulnak, vagy pedig a kapható alkatrészek kerülnek nagyon sokba. Persze, szokták mondani, hogy akinek van pénze kifizetni egy luxusautót, az fenntartani is tudja, azonban a lakosság nagyobb része inkább szeretné kifogni a kedvező ajánlatokat.

Több modell közül is választhatunk

A Hankook ebben az árkategóriában két modellt is felajánl a felhasználóknak. A Ventus Prime 3 felnijei különböző átmérővel készültek, hogy minél több személyautóra illeszkedjenek. Ez az új fejlesztésű technológia a legmodernebbnek számít, 4 csatorna bevezetésével nedves útfelületen A kategóriát kapott a teszteken. Ez azt jelenti, hogy a legjobb pontszámot érte el, ami által sok márkás gumit maga mögé utasított. A felületi mintázata szinte ráfekszik az útra, így akár nagy sebességek mellett is biztonságosan utazhatunk. Üzemanyag takarékossági tesztje is C kategóriát kapott, így olcsón vehetünk nagyon jó minőségű kereket.

Másik, alacsony árkategóriájába tartozik a Kinergy Eco2 nevezetű modellje. Ahogy neve enged következtetni, üzemanyag-takarékos technológiát alkalmaztak gyártásánál, miközben figyeltek arra, hogy a kényelem és a hatékonyság is szerepet játsszon a használatánál. Rezgés szabályozó technológiájának hála a gördülési zaja igen alacsony, ráadásul a nedves úton végzett fék tesztek is elérik a C kategóriát.

Olcsó, és takarékos is

Másik 17000 Ft alatti nyári gumi a Taurus High Performance, ami a Hankook kerekekhez hasonlóan C kategóriába került. A nedves úton végzett teszteken a 16-os átmérőjű felnik 670 kg-ig terhelhetőek, és akár 240 km-rel is mehetnek. Az üzemanyag-takarékossága szintén több mint amit ebben az árkategóriában várhatunk, a C kategória mindenkit biztosít arról, hogy a gumi használatával nem fog túlságosan megnövekedni a benzinköltség.

Végül, de nem utolsósorban vásárolhatunk kis- és középkategóriás személygépkocsikra is nyári gumit, például a Barum gyártótól. Brillantis 2 nevet kapott modellje úgy lett megtervezve, hogy javítsa az autó irányíthatóságát, ezáltal a biztonságot is. A nedves úton végzett teszteken szintén C kategóriát kapott, mint drágább társai, bár az üzemanyag-takarékosság szerint csak E kategóriába sorolható. Átmérőjétől függően 10.000 Ft-tól szerezhető be.