Milyen rendszámok lesznek Magyarországon? Itt a minisztérium válasza!

Tóth Balázs
Közzétéve:
2020-11-29, 20:51

Hamarosan elfogynak a személygépjárművekre kiadható három betű, három szám kombinációk, de aggodalomra semmi ok.

Az Origo a hét elején bemutatott egy három betűből és négy számból álló koncepciót, amely megoldást jelentene arra az esetre, ha a jelenlegi klasszikus rendszámok elfogynának.

Ötlet szintjén létező újfajta magyar rendszámtábla

Eddig az S-betűs variációk fele került kiadásra, s még hátra vannak a T, a V és a Z kezdőbetűjű rendszámok a jelenlegi szisztémából. Az U, a W, az X és az Y kezdőbetjű rendszámokat különböző okokból kifolyólag személyautókra nem adják ki rendszer szinten.

A három betű, négy szám az Origo kalkulációi szerint száz évre biztosítaná a lehetséges rendszámok számát. Az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) válaszolt a lap felvetésére. Mivel jelenleg csökkenő tendenciát mutat a gépjárművek iránti kereslet, így a rendszámok kiadásának sebessége is értelemszerűen csökkent, így évekig biztosított a három betű, három szám szisztémájú rendszerek kiadhatósága.

Olyan struktúrán dolgoznak, hogy tartósan, hosszú időre garantálni lehessen a gépjárművek hatósági jelzéssel történő elátását, ám azt nem árulták el, hogy pontosan mi ez a struktúra. Mindaz azonban már biztosra vehető az ITM válaszából, hogy nem a régi rendszámokat fogják újra kiadni.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. február 22.
Öt emoji közül választhatnak az egyedi rendszámtáblát rendelő ausztrálok
Q betűvel nem kezdődhet rendszám
2018. február 18.
Akár már 2018 májusára elfogyhatnak a P betűvel kezdődő rendszámok. Az ábécé soron következő eleme a Q, azonban nem kerülnek kiadásra a Q betűvel kezdődő azonosítók.

További hírek