Minden, amit érdemes tudnod a téli abroncsokról

Közzétéve:
2018-12-13, 14:05

A Goodyear, melynek abroncsai több szakmai díjat is bezsebeltek az évek során ezúttal négy pontban szeretné ismertetni a legfontosabb tudnivalókat a téli abroncsokról.

A Goodyear arra szeretné felhívni a járművezetők figyelmét, hogy amennyiben lehetséges, ne várjanak addig, míg leesik az első hó, vagy elkezdődnek az ünnepek – a téli abroncsokat időben szereltessék fel.

Goodyear abroncs

1, Miben különböznek egymástól a téli és nyári abroncsok?

Sokak szerint nincs számottevő különbség a téli és nyári abroncsok között, ezért gyakran előfordul, hogy mellőzik annak felszereltetését. A különbség az abroncsok anyagában lelhető fel, hiszen a téli gumik lágyabb textúrája képes alacsonyabb hőmérsékleten is rugalmas maradni. Speciális futófelületi mintázattal ellátva ez a tulajdonság kiváló tapadást biztosít akár hideg, jeges és havas körülmények között is! A téli abroncs növeli a húzóerőt és a fékezés során a tapadást, ezzel fokozva a vezetés biztonságát.

fagyos út

2, Mely időszakban kell téli abroncsot használni?

A leghidegebb hónapokban, vagyis november elejétől úgy április közepéig. A téli abroncsok már 7°C alatt is jobb teljesítményt nyújtanak a nyárinál. A Goodyear a kiváló tapadást biztosító UltraGrip Performance SUV Gen-1 abroncsát javasolja a vevőknek, mely idén az Auto Bild Allrad téli abroncsokat vizsgáló tesztjén a legjobbnak bizonyult!

3, Mik a téli abroncsok előnyei?

Amennyiben csúszós utakon fékezni kell, téli abroncsok használatával a fékút a nyári abroncsoknál mérhetőhöz képest akár felére is csökkenthető. Az elsőgenerációs Goodyear UltraGrip Performance SUV abroncs kiemelkedő fékteljesítménnyel rendelkezik a függőleges redőknek és lesarkított gumifelületeknek köszönhetően javítják mind a tapadást, mind a fékerőt és húzóerőt a havas vagy jeges utakon. További előny, hogy az UltraGrip Performance SUV Gen-1 abroncsok optimális futófelület-teljesítményét mérő TOP rendszer képes figyelmeztetni a vezetőt, amikor az abroncsokat cserélni kell.

téligumi

A téli abroncsok több éllel és lamellával rendelkeznek, melyek képesek a hóba mélyedve extra tapadást biztosítani. Ezek élettartama ráadásul jelentősen meghaladja a télen használt nyári abroncsok élethosszát.

4, Melyek azok az EU-s országok, ahol kötelező a téli abroncs használata?

Európa-szerte eltérőek a téli abroncsok használatára vonatkozó előírások. Ezt tekintve például Izlandon, az Egyesült Királyságban, Írországban, Dániában, Belgiumban, Hollandiában, Ukrajnában vagy Cipruson semmilyen szabályozás nincs érvényben, míg többek közt Norvégiában, Finnországban, Oroszországban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szlovéniában a téli abroncs használata meghatározott időszakban minden úton és minden autóra kötelező!

téli gumiabroncs közúton

A kellemes, téli kiruccanásokhoz a Goodyear szerint célszerű, előzetesen meggyőződni az adott országban érvényes előírásokról. Magyarországon nem kötelező a téli gumiabroncs használata, de erősen ajánlott, a gumik futófelületének alkalmatlansága és kopottsága miatt viszont büntethetnek.

Forrás:

Goodyear sajtóközlemény

További autós hírek

Kigyulladt egy személyautó Budapest 20. kerületében, a Helsinki út és a Nagysándor József utca kereszteződésénél. Teljes terjedelmében égett a jármű,…

Ráadásul azt állította, nem sajnálja a szabályosan közlekedő autó utasait, hiszen ha megsérültek, az Úr majd gondoskodik róluk is. Az ABC…

Mi mindig írjuk: A tahóság nem autófüggő! Ti mindíg írjátok: De az! Ti mindig írjátok: A média tehet róla, hogy…

A Pofátlan(tan)ítás egy extra epizódjaként tette közzé a baleset-megelőzés Facebook oldala ezt a videót. Sajnos mi is posztoltunk a napokban…

Egyszerűen azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokan nem az útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Nem, valóban nem esik a hó, de a napok…

Kapcsolódó írások

Elektromos autók a naplementében
2019. május 24.
Az első ECO Grand Prixet június 1-én rendezik a Hungaroringen
téligumi
2019. március 06.
Kiruccannál valamelyik szomszédos országba? Érdemes alaposan utánanézned, mik a helyi szabályok az abroncsokra vonatkozóan
Téli gumi teszt nyáron: Őrültség? A Goodyear megcsinálta!
2017. július 27.
A Goodyear gumiabroncs tesztjén kiderült, hogy hogyan teljesít a téli gumi a nyári időszakban. De vajon mennyi egy minőségi gumi valós élettartama?