Minden, amit érdemes tudnod a téli abroncsokról

Közzétéve:
2018-12-13, 14:05

A Goodyear, melynek abroncsai több szakmai díjat is bezsebeltek az évek során ezúttal négy pontban szeretné ismertetni a legfontosabb tudnivalókat a téli abroncsokról.

A Goodyear arra szeretné felhívni a járművezetők figyelmét, hogy amennyiben lehetséges, ne várjanak addig, míg leesik az első hó, vagy elkezdődnek az ünnepek – a téli abroncsokat időben szereltessék fel.

Goodyear abroncs

1, Miben különböznek egymástól a téli és nyári abroncsok?

Sokak szerint nincs számottevő különbség a téli és nyári abroncsok között, ezért gyakran előfordul, hogy mellőzik annak felszereltetését. A különbség az abroncsok anyagában lelhető fel, hiszen a téli gumik lágyabb textúrája képes alacsonyabb hőmérsékleten is rugalmas maradni. Speciális futófelületi mintázattal ellátva ez a tulajdonság kiváló tapadást biztosít akár hideg, jeges és havas körülmények között is! A téli abroncs növeli a húzóerőt és a fékezés során a tapadást, ezzel fokozva a vezetés biztonságát.

fagyos út

2, Mely időszakban kell téli abroncsot használni?

A leghidegebb hónapokban, vagyis november elejétől úgy április közepéig. A téli abroncsok már 7°C alatt is jobb teljesítményt nyújtanak a nyárinál. A Goodyear a kiváló tapadást biztosító UltraGrip Performance SUV Gen-1 abroncsát javasolja a vevőknek, mely idén az Auto Bild Allrad téli abroncsokat vizsgáló tesztjén a legjobbnak bizonyult!

3, Mik a téli abroncsok előnyei?

Amennyiben csúszós utakon fékezni kell, téli abroncsok használatával a fékút a nyári abroncsoknál mérhetőhöz képest akár felére is csökkenthető. Az elsőgenerációs Goodyear UltraGrip Performance SUV abroncs kiemelkedő fékteljesítménnyel rendelkezik a függőleges redőknek és lesarkított gumifelületeknek köszönhetően javítják mind a tapadást, mind a fékerőt és húzóerőt a havas vagy jeges utakon. További előny, hogy az UltraGrip Performance SUV Gen-1 abroncsok optimális futófelület-teljesítményét mérő TOP rendszer képes figyelmeztetni a vezetőt, amikor az abroncsokat cserélni kell.

téligumi

A téli abroncsok több éllel és lamellával rendelkeznek, melyek képesek a hóba mélyedve extra tapadást biztosítani. Ezek élettartama ráadásul jelentősen meghaladja a télen használt nyári abroncsok élethosszát.

4, Melyek azok az EU-s országok, ahol kötelező a téli abroncs használata?

Európa-szerte eltérőek a téli abroncsok használatára vonatkozó előírások. Ezt tekintve például Izlandon, az Egyesült Királyságban, Írországban, Dániában, Belgiumban, Hollandiában, Ukrajnában vagy Cipruson semmilyen szabályozás nincs érvényben, míg többek közt Norvégiában, Finnországban, Oroszországban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szlovéniában a téli abroncs használata meghatározott időszakban minden úton és minden autóra kötelező!

téli gumiabroncs közúton

A kellemes, téli kiruccanásokhoz a Goodyear szerint célszerű, előzetesen meggyőződni az adott országban érvényes előírásokról. Magyarországon nem kötelező a téli gumiabroncs használata, de erősen ajánlott, a gumik futófelületének alkalmatlansága és kopottsága miatt viszont büntethetnek.

Forrás:

Goodyear sajtóközlemény

További autós hírek

Nehéz indokot találni arra, ami a tegnap Facebookra posztolt felvételen látszik. Több tíz méteren át tolja maga előtt a keresztbe…

A 112press.hu rakott ki egy videót, melyen egy gyalogos a gyalogátkelőn, megállásra kényszerítve az arra haladó autósokat átkel, függetlenül a…

Egy felmérés rámutatott, hogy másképp állnak a téli autózáshoz a női és férfi sofőrök. – írja az origo.hu Míg a…

Olvasónk küldte a videókat, amit két felvételből raktunk össze. A minőségért elnézést kérünk. Garantáljuk, hogy minden bukkanónál és kanyarban összeszorítod…

A helyszín az ausztráliai Braidwood Rd. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire veszélyes a sebességtúllépés, különösen vontatánnyal. Nem véletlen, hogy vontatás…

Kapcsolódó írások

Elektromos autók a naplementében
2019. május 24.
Az első ECO Grand Prixet június 1-én rendezik a Hungaroringen
téligumi
2019. március 06.
Kiruccannál valamelyik szomszédos országba? Érdemes alaposan utánanézned, mik a helyi szabályok az abroncsokra vonatkozóan
Téli gumi teszt nyáron: Őrültség? A Goodyear megcsinálta!
2017. július 27.
A Goodyear gumiabroncs tesztjén kiderült, hogy hogyan teljesít a téli gumi a nyári időszakban. De vajon mennyi egy minőségi gumi valós élettartama?