A 7 legjobb tipp, hogyan vezess jégen

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Sokfelé lehet jeges utakra számítani hazánkban, hiszen a következő napokban fagypont környékén marad a nappali hőmérséklet is. Tippek, hogyan kerülheted el, hogy irányíthatatlanná váljon alattad az autó a jégen.

Társszerző: Hajdu Balázs

Magyarországon nem igazán nyílt mostanában lehetőség arra, hogy a téli vezetést gyakorolja az ember, hiszen az átlagosnál enyhébb volt az időjárás. Jelenleg azonban úgy néz ki, változik a helyzet.

Az elmúlt napokban szerte az országban sokfelé havazott, vagy havazni fog, ám ami ennél jóval kellemetlenebb, hogy ezt sok esetben fagy követi, a jeges út komoly kockázatot jelent a sofőröknek. A jelenség egyre ritkább előfordulása miatt sokaknak nincs annyi tapasztalata, ami még több problémához vezethet a jeges páncéllal fedett útszakaszokon.

Jeges utak

Az egyik probléma a jeges körülményekre való felkészülés. Ami általában történik: lefagy a csapadék az utakra, a jeges útviszonyok kifognak a sofőrökön, ami balesetek sokaságához vezet. Ezt súlyosbítja, ha a közlekedésfelügyelet munkatársai nincsenek felkészülve a munkára. Ha nem látod a sószóró autókat az utakon, itt a recept, hogy megelőzd a katasztrófát.

Jégen vezetni kihívás, de nem lehetetlen. Ha elég óvatos vagy, előre tervezel, és minden idegszáladdal a vezetésre koncentrálsz, és nagyon előzékeny vagy, akkor lehetséges biztonságosan vezetni csúszós körülmények között is. Összegyűjtöttem erre vonatkozóan néhány tippet.

1. Ne vezess

Az első kérdés, amit feltehetsz magadnak: ki kell nekem egyáltalán mennem a jeges utakra? Ha az utazás nem életbevágóan fontos, akkor talán jobb, ha el sem indulsz. Jégen vezetni nem poén, ne csináld, ha nem muszáj. Kezdő sofőröknek különösen félelmetes lehet, különösen ha picit meg is csúsznak, szóval inkább hagyd az egészet. Ha te magad tapasztalt sofőr vagy, aki jól vezet jégen, a többiek nem biztos, hogy így vannak ezzel, szóval mindenféleképpen megnövekszik a balesetek valószínűsége.

Vezetés jégen

2. Lassíts

Amikor rossz az idő, csúsznak az utak, az első dolgod legyen, hogy lassabbra veszed a tempót. Drasztikusan csökken a tapadás, a féktávolság akár a duplájára is nőhet nedves körülmények között, tízszeresére jégen, ha egyáltalán lehet beszélni fékellenállásról. Még nagyon alacsony sebességnél is megcsúszhatsz, főleg ha keményen fékezel, vagy hirtelen kormánymozdulatot végzel. Ha beavatkozol, tedd azt lassan, legyen szó a gázpedálról, a fékről, vagy a kormányról. Ha ezeket megfelelően kezeled, az mind csak csökkenti a csúszásveszélyt. Hovatovább, ha azt gondolod, hogy a 20 km/h gyors, lassíts le még jobban.

3. Vezess finoman

Jeges úton vezetés alapelvei megegyeznek a hatékony vezetésével. Apró, finom mozdulatok gyorsításkor, és kerüld a fékek használatát, amikor csak lehet. Ha egy manuális váltós vagy félautomata kocsid van, próbáld meg, hogy egyes fokozat helyett kettesben indulsz, ami nem tesz túl nagy terhet a kerekekre, valamint próbálj meg motorfékkel lelassítani. Semmiképp ne pánikolj és ne taposs a fékre, hidd el, nem lesz jó vége, és hiába az ABS, mindenképp ki fogsz csúszni.

Ha egy dombról jössz lefelé csúszós körülmények között, figyelj arra, hogy a lejtő előtt már fékezz le, és válts alacsonyabb fokozatra, mely segíti irányítani az autót, hogy ne is kelljen fékezned.

Jeges útszakasz

4. Tervezz előre

A féktávolság tízszer hosszabb lehet hóban és jégen. Ha nem nézel előre és készülsz fel a megállásra, becsúszhatsz kereszteződésekbe, vagy akár nekicsúszhatsz másoknak is. Indulás előtt tervezd meg az útvonalat, és ragaszkodj a főútvonalakhoz – mert azokat legalább felsózzák. Ha van helyismereted, ragaszkodj a buszok által használt útvonalakhoz, azok többnyire rendben lesznek.

Van hőmérő a kocsidban? Figyelj rá! A meleg, fűtött autóban ülve csalóka érzeted lehet az útbiztonságot illetően, és nem biztos, hogy jól fogod felmérni a terepet, ha hirtelen lefagy a csapadék az utakra. Légy óvatos, fagypont felett is lehet jeges az út.

5. Készítsd fel az autódat

A szokványos jégkaparó mellett nem árt, ha van nálad egy teljesen feltöltött mobiltelefon vészhelyzet esetére, esetleg külső akkumulátor is. Szükséges kellékek még: elakadásjelző háromszög, vontatókötél, bikakábel, meleg öltözet és pokróc. Ha nem kellőképpen tiszta úton vagy földúton haladsz, jó ha van nálad hólapát és egy régi zsák vagy valami hasonló, amit a kerekek alá tehetsz, ha elakadnál.

Indulás előtt győződj meg róla, hogy az autód készen áll az útra. Indítsd be a motort, kapcsold be a fűtést, legyenek tiszták a szélvédők és a tükrök. A fűtés mellett érdemes működtetni a ventilátort is, így nem párásodik be az üveg.

6. Tudd, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén

Ha az autód elkezd csúszni, nyomd be a kuplungot, és fordítsd a kormányt a csúszás irányába. Ez megakadályozza a kerekek kiprögését, ami az egyetlen módja, hogy némi tapadásunk legyen. Ne fékezz, mert az csak további csúszáshoz vezethet.

Ha elakadsz a hóban, tegyél egy zsákot vagy rongyot a kerekek alá, és próbálj lassan kijönni a bajból. Lehet, hogy ásnod kell magadnak egy ösvényt. Ha ez nem sikerül, hívd az autómentőket.

Terepjáróval jeges úton

7. Ne légy beképzelt

Ha egy nagy terepjáróval közlekedsz, hamar eluralkodhat rajtad a komfort, a biztosítottság érzése. Tiszteletet parancsoló magasság, négykerékmeghajtás által nyújtott biztonság. Ezektől akár sérthetetlennek képzelheted magad, és azt hiszed, neked még a jégen se lehet problémád. Ez azonban nem más, csupán illúzió. Ha egy kicsit nem figyelsz oda, éppen úgy fogsz szenvedni, mint bármely másik autó.

Mindegy milyen kocsid van, ne szállj el magadtól és dőlj hátra nyugodtan, mert veled még semmi rossz nem történt. Teljes mértékű koncentrációra van szükség vezetés közben egyébként is, különösen ha a körülmények trükkössé válnak.

Forrás:

Fotók:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Téli készülődés négy keréken
2017. október 24.
Az autónk szezonális felkészítésének a jelentősége nem csak közlekedésbiztonsági szempontból fontos. Kellemetlen pillanatoktól tudjuk magunkat megkímélni, ha körültekintően vágunk neki a télnek.
2018. február 03.
Havas körülmények között bizony trükkös lehet a vezetés. Bár eddig meglehetősen tavasziasan alakultak a téli hónapok, most az ország jelentős részén havazik. Tippek, hogyan vezess biztonságosan hideg, havas időjárás esetén is.

További hírek