MINImalista – visszatér a Moke, a legcsupaszabb brit kisautó

Közzétéve:
2020-09-20, 08:39

A Moke International is követi a manapság oly divatos retró-dizájnt, feltámasztotta egykori ikonját, a MINI levetkőztetett változatát.

Aranykorát éli manapság a retró, a gyártók előszeretettel porolják le régi, népszerű modelljeik formaterveit, hogy annak mintájára elkészítsék modernkori megfelelőjüket. Elég csak a 2007-ben bemutatott Fiat 500-ra gondolni, ami megjelenése óta sláger, de a nemrégiben bemutatott Ford Bronco is kitűnően példázza: elég volt megmutatni pár fotót róla a neten, azonnal izzani kezdtek a vonalak a rengeteg megrendeléstől. Az ígéretes kereslet reményében a Moke International is beállt a sorba, bemutatta a Moke legújabb, korszerűsített változatát, ami a képeket elnézve hű maradt ikonikus felmenőjéhez. Legalábbis dizájn tekintetében.

MINI Moke

Aki alapból sem vonzódik a kisautókhoz, az a Moke modellt kapásból a golfkocsik közé fogja sorolni, nem alaptalanul. A körlámpa és a hűtőrács utal a MINI származásra, de ezeket leszámítva elég pőre a karosszéria. Nincsenek ajtók, nincs tető, az utasokat csak egy csőváz és egy szélvédő óvja a kellemetlen impulzusoktól.

Mini Moke

Az eredeti, 850 köbcentis MINI motor helyett ebben már egy nagyobb, 1,1 literes négyhengeres dolgozik, ami megfelel az aktuális emissziós normáknak. A dupla vezérműtengelyes egység 67 lóerőre és 93 Nm-re képes, erejét négyfokozatú automata váltón keresztül adja le. Végsebessége elméletileg 100 km/óra környékén lesz, ami bőven elegendő egy ilyen karosszériához. A felfüggesztést elöl McPhersonra cserélték, csak ezt a tengelyét hajtja a csupasz kisautó.

MINI Moke

Felszereltségben bőven lekörözi elődjét az új Moke, kéthangszórós hifit, fűthető szélvédőt, három órás műszeregységet és vízálló üléseket kérhetnek a leendő vásárlók. Szerencsére sikerült megőrizni a spártai hangulatot, szemre minden kényelmet nélkülöz az utastere. Cserébe 14 fényezés közül lehet választani, így valószínűleg mindenki megtalálja majd tetszésének megfelelőt. De nem szabad sokat habozni a vásárlási szándékkal, ugyanis 56 darabban limitálták a példányszámot. Egy ilyen ritka és exkluzív autóért talán nem is sok a 20 ezer fontos, durván 7,7 millió forintos vételár.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Autin Seven Mini, vörös faberakásos kombi, elölnézet, oldalnézet, balról, alulról fotózva
2020. január 26.
A hagyományos kivitelek mellett a klasszikus Minit több formatervvel is szerelték, melyek időnként bőven eltértek az eredeti tervektől. Ma közülük megismerhetsz 4-et!
Chevrolet Corvair kabrió, elől nézet
2018. szeptember 29.
A Valaha volt legveszélyesebb autó-díj győztese: Chevrolet Corvair

További hírek