péntek - 2023. szeptember 29.
14.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Mostantól sokkal drágább lesz jegy nélkül utazni a Volánbuszon

2023. március 23. | 11:32

Nem csak a büntetések mértéke nő drasztikusan, de bejön egy új kategória is, amit érdemes kihasználni.

Ugye a bliccelés az, amikor érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazunk tömegközlekedési eszközön, titokban. Ennek álltalában nincs jó vége, ha elkapnak.

Ilyenkor felveszik adatinkat és bírságot, úgynevezett pótdíjat szabnak ki, ami a jegy árának sokszorosa általában. Ezt vagy befizetjük, vagy a büntetési tétel az idő múlásával elkezd nőni, egy idő után pedig behajtják más módszerekkel.

A pótdíj mértéke eddig sem volt alacsony, most viszont a Volánbusz április elsejétől árakat emel. Innentől egy helyszíni pótdíj 12 ezer lesz. Ha ezt ott helyben nem tudjuk kifizetni, akkor már 25 ezer forintot kell kifizetnünk az eddigi 8 ezer helyett.

Ha ezt az elkövetkezendő 30 napig nem tesszük meg, abban az esetben 12 helyett már 50 ezer forintos bírsággal kell szembenézni. Ezekhez a zónákhoz viszont most érkezik egy új lehetőség, ami a bírság kiszabásától vett 3 napig érvényes.

Itt még a helyszíni bírságot fizethetjük be az első három napban, tehát 12 ezer forintot. Ha ezt a lehetőséget nem használjuk ki, akkor természetesen a bő duplája, tehát a 25 ezres bírság lép életbe.

Emellett kerülhetünk olyan kellemetlen helyzetbe, hogy otthon felejtettük bérletünket, ilyenkor élhetünk ennek utólagos bemutatásával. Ha ezt megtesszük, akkor a magas bírság helyett 2500 forintot kell fizetnünk csupán. Fontos részlet, hogy erre 15 napunk van.

A Volánbusz felmérései alapján rengetegen élnek érvénytelen kedvezményekkel és sokan jegy vagy bérlet nélkül utaznak járataikon. A 2022-es évben 186 ezer ellenőrzés során 12,5 ezer esetben kellett intézkedniük az ellenőröknek, összesen nagyjából 98 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Volánbusz
Elindult a termelés a debreceni BMW gyárban, pedig még el sem készült? Most a tiéd lehet az az autó, amivel Schumacher először lett világbajnok a Ferrari színeiben

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!