2021. május 14. | 13:34

Hihetetlen jelenetek játszódtak le a benzinkutakon.

Az Amerikai Egyesült Államokban számos benzinkúton elfogyott az üzemanyag a napokban, mivel az emberek pánikszerű felvásárlásba kezdtek. A helyzet annyira elfajult, hogy már a kormányhivatalnak kellett szólnia az embereknek, hogy ne tároljanak üzemanyagot a műanyag zacskókban.

Egy zsarolós kibertámadás miatt nem üzemelt napokig az USA legnagyobb üzemanyagvezeték-hálózata, a keleti parton felhasznált üzemanyag 45 százalékát biztosító Colonial Pipeline. Ebből kifolyólag nehéz helyzetbe kerültek az érintett benzinkutak, összesen 11 államban küzdenek hiánnyal, több olyan töltőállomásról is tudni, ahol az utolsó csepp üzemanyag is elfogyott már. A hír futótűzként kezdett terjedni az interneten, az emberek pedig bepánikoltak, konkrétan műanyag zacskókba kezdtek el benzint tölteni, hogy legyen tartalékuk a hajtóanyagból. Az állambácsi mostanra unta meg a dolgot, a kormányhivatal nemrég felszólította az állampolgárokat arra, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységükkel.

Lassan azért megnyugodhatnak a kedélyek, a Colonial Pipeline pár órája ugyanis újraindította az ellátást a keleti parton. A csővezetékrendszer üzemeltetéséért felelős vállalat ugyanakkor figyelmeztetett, hogy „több napba is telhet, mire a termékszállítási ellátási lánc visszatér a normális kerékvágásba”, és egyes piacokon „a restart után szolgáltatási fennakadások lesznek tapasztalhatók”. Később egy másik közleményt is kiadott a társaság, amiben arról számolt be, hogy „jelentős előrelépést” ért el a csővezetékrendszer újraindításában, így a legtöbb piacon hamarosan megszűnhet az üzemanyag-hiány.

A Bloomberg úgy tudja, hogy a vállalat néhány órával a támadás után közel 5 millió dollár kriptovalutát fizetett a hackereknek. Miután a támadók megkapták a váltságdíjat, a jelentések szerint egy dekódoló eszközt biztosítottak a vállalat számítógépes hálózatának helyreállításához. Ez az eszköz azonban gyakorlatilag hasznavehetetlen volt, így a vállalat a saját biztonsági mentéseit használta a rendszer helyreállításához. Ezzel magyarázható, hogy a leállás miért tartott napokig, annak ellenére, hogy a váltságdíjat a cég ilyen gyorsan kifizette.

A kormány állítólag tisztában van azzal, hogy a társaság kifizette a hackereket, de a tisztviselők szűkszavúan nyilatkoznak az ügyről, ami nem csoda, mivel a kabinet álláspontja szerint a váltságdíj kifizetése felbátorítja a támadókat, és nincs garancia arra, hogy betartják az ígéreteiket.